Πως πρέπει να καθαρίζεις την ευαίσθητη περιοχή;
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε συνέχεια κολπικά ντους ή να χρησιμοποιείται συνέχεια μαντηάκια για την ευαίσθητη περιοχή προκειμένου να τη διατηρήσετε καθαρή.

Έτσι θα διατηρήστε αυτή την περιοχή καθαρή:

Κολπικές εκκρίσεις

Εκτός από την περίοδό σας είναι φυσιολογικό να παράγετε διαυγείς ή λευκές εκκρίσεις από τον κόλπο σας. 

Η υφή και η ποσότητα της κολπικής εκκρίσεως ποικίλλει σε όλη τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Περίπου τη στιγμή που η ωοθήκη σας απελευθερώνει ένα ωάριο (ωορρηξία), οι εκκρίσεις σας συνήθως γίνονται πιο παχύρρευστες και κολλώδεις, με υφή σαν ωμό ασπράδι αυγού. Η υγιής έκκριση δεν έχει έντονη μυρωδιά ή χρώμα. Μπορεί να αισθανθείτε μια δυσάρεστη υγρασία, αλλά δεν πρέπει να έχετε φαγούρα ή πόνο γύρω από τον κόλπο σας.

Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο υγρό που εκκρίνετε και οι οποίες δεν είναι φυσιολογικές για εσάς, όπως αλλαγή χρώματος ή δυσοσμία ή φαγούρα, επισκεφτείτε τον/την γυναικολόγο σας καθώς ενδέχεται να έχετε λοίμωξη.

Πλύσιμο του κόλπου

Είναι καλή ιδέα να αποφεύγετε τα αρωματικά σαπούνια, τα τζελ και τα αντισηπτικά, καθώς αυτά μπορούν να επηρεάσουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων και τα επίπεδα του pH στον κόλπο και να προκαλέσουν ερεθισμό. Χρησιμοποιείτε μαλακά, ελαφρώς αρωματισμένα σαπούνια για να πλένετε απαλά την περιοχή γύρω από τον κόλπο (αιδοίο) κάθε μέρα.

Ο κόλπος θα αυτοκαθαριστεί και μόνος του με φυσικές κολπικές εκκρίσεις.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, το πλύσιμο περισσότερες από μία φορές την ημέρα είναι χρήσιμο», λέει ο Δρ Elneil, η οποία επισημαίνει ότι η πλύση της περινεϊκής περιοχής μεταξύ του κόλπου και του πρωκτού είναι επίσης σημαντική, τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.

«Όλες οι γυναίκες είναι διαφορετικές», λέει ο καθηγητής Ronnie Lamont, εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. «Κάποιες μπορεί να πλένονται με αρωματικό σαπούνι και να μην παρατηρούν προβλήματα. Αν όμως μια γυναίκα έχει ερεθισμό ή άλλα συμπτώματα στο αιδοίο, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να χρησιμοποιεί μη αλλεργιογόνα, μαλακά σαπούνια για να δει αν αυτό βοηθάει».

Κολπικά ντους

Ένα κολπικό ντους ξεπλένει με νερό απευθείας στον κόλπο, καθαρίζοντας τις κολπικές εκκρίσεις. Μερικές γυναίκες το κάνουν “για να καθαρίσουν τον κόλπο”. Όμως, η χρήση κολπικού ντους μπορεί να  διαταράξει τα φυσιολογικά κολπικά βακτήρια, οπότε δεν συνιστάται.

Αρωματικά μαντηλάκια και κολπικά αποσμητικά

Αυτά τα αρωματικά προϊόντα μπορούν να διαταράξουν την υγιή φυσική ισορροπία του κόλπου.

Το πλύσιμο με νερό και ένα απλό σαπούνι είναι το μόνο που χρειάζεστε για να διατηρήσετε τον κόλπο σας υγιή. Είναι φυσιολογικό το άρωμα του κόλπου.

Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο που μυρίζει ο κόλπος σας, η μυρωδιά είναι δυσάρεστη ή χρησιμοποιείτε αρωματικά προϊόντα για να καλύψετε τη μυρωδιά του κόλπου σας, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε μια λοίμωξη που χρειάζεται θεραπεία.

Η πιο κοινή αιτία ασυνήθιστης κολπικής εκκρίσεως είναι η βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη μυρωδιά. Αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά, οπότε δείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε.