Τι «περιέχει» πραγματικά ένα φιλί στο στόμα; Αγάπη, πάθος, συναίσθημα και 80 εκατομμύρια μικρόβια!Μπορεί να ακούγεται απωθητικό αλλά είναι η αλήθεια. 80 εκατομμύρια είναι ο αριθμός των βακτηρίων που μεταφέρονται στη διάρκεια ενός τυπικού φιλιού, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Microbiome.
Γιατί φιλιόμαστε οι άνθρωποι;
Οι ερευνητές ήταν περίεργοι να μάθουν για ποιο λόγο οι άνθρωποι αποτελούν το μοναδικό είδος που απολαμβάνει την όλη «γλώσσα με γλώσσα» εμπειρία του φιλιού. Μία θεωρία υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή του σάλιου βοηθάει τα ζευγάρια να διαπιστώσουν κατά πόσο ταιριάζουν, ενώ σύμφωνα με μία άλλη, η ανταλλαγή βακτηρίων ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Αφού καμία έρευνα του παρελθόντος δεν είχε εξετάσει πώς ένα φιλί στο στόμα μπορεί να αλλάξει τα μικρόβια στο στόμα, οι συγγραφείς αυτής αποφάσισαν να κάνουν την αρχή.
Παρακολούθησαν τις συνήθειες των φιλιών 21 ζευγαριών και ανακάλυψαν ότι ένα γαλλικό φιλί 10 δευτερολέπτων μετέφερε 80 εκατομμύρια μικρόβια από τον ένα σύντροφο στον άλλο. Επίσης ανακάλυψαν ότι όσο πιο συχνά φιλιούνταν οι συμμετέχοντες, τόσο πιο πιθανό ήταν να έχουν ένα παρόμοιο μικροβιακό προφίλ στο στόμα τους (Οπότε τελικά εσύ και ο σύντροφός σου είναι προφανές ότι θα μοιάζετε περισσότερο όσο περισσότερο μένετε μαζί!).
Κινδυνεύουμε από ένα φιλί στο στόμα;
Προτού όμως… αποφασίσεις να ράψεις το στόμα σου, ειδικά τώρα που κυκλοφορεί ο κορονοϊός, μάθε ότι οι ερευνητές δεν κατέληξαν σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με τις επιπτώσεις των τόσων μικροβίων του στόματος που ανταλλάσσονται.
Αντιθέτως, ζήτησαν να γίνουν περισσότερες έρευνες ώστε να εξεταστούν καλύτερα οι λόγοι για τους οποίους κάποια μικρόβια, όπως αυτά που υπάρχουν στη γλώσσα, αποφασίζουν να αναπτυχθούν, ενώ άλλα, όπως αυτά στο σάλιο, δε συνηθίζουν να παραμένουν πολύ στην περιοχή.
Στο μεταξύ, εσύ μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας σαν ένα ενδιαφέρον θέμα συζήτησης με τις φίλες σου ή με το σύντροφό σου, αρκεί να μην έχει τάσεις μικροβιοφοβίας!