Πόσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι;
Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ!

Σημαντικό ποσοστό πολιτών αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα το επόμενο διάστημα, εξαιτίας των νέων μέτρων που θέτουν εμπόδια σε όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Αντίθετα τα ίδια μέτρα, ανοίγουν διάπλατες τις πόρτες στους εμβολιασμένους.

Πιο συγκεκριμένα, εάν κάποιος δεν είναι καθόλου εμβολιασμένος ή δεν έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, για να μπορεί να παραβρεθεί σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες και εστιατόρια, αλλά και να μετακινηθεί προς τα νησιά θα πρέπει να εξασφαλίσει με δική του δαπάνη αρνητικό μοριακό ή rapid test.…

Ποιες ηλικίες θα αντιμετωπίσουν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε ψυχαγωγία και ταξίδια

Ρίχνοντας μια πιο προσεκτική ματιά στα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) διαπιστώνει κανείς ότι τα πιο σοβαρά προβλήματα από όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα, αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι παραγωγικές ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια.

Κι αυτοί δεν είναι άλλοι, από τα άτομα πολύ νεαρής ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών,οι λίγο μεγαλύτεροι μεταξύ 25 και 49 ετών, αλλά και τα άτομα μέσης ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών.

Δείτε τον σχετικό πίνακα του ECDC με την ηλικιακή κατανομή των πλήρως εμβολιασμένων, των εμβολιασμένων με μία δόση και των ανεμβολίαστων:

Αναλυτικότερα:

Οι 18-24 ετών

Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε τελευταία με όλα τα εμβόλια, με αποτελέσματα πολλά νεαρά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες αυτές έχει προλάβει να εμβολιαστεί με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ ένα ποσοστό περίπου 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 18-24 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 12,1%

Οι 25-49 ετών

Αποτελούν την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, με μεγάλη συμμετοχή σε ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%

Οι 50 – 59 ετών

Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού αποτελούν και οι πολίτες μεταξύ 50 και 59 ετών. Ανάμεσα σ’ αυτούς, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3%δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 50-59 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 44,6%

Σύμφωνα με το ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνονα νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά, τα εμβολιαστικά ποσοστά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατανέμονται ως εξής:

80+: πλήρως εμβολιασμένοι το 66.6%, με μία δόση το 2,9% και το 30.5% ανεμβολίαστοι

70 – 79 ετών: πλήρως εμβολιασμένοι 74.5%,  4% εμβολιασμένοι με μία δόση και 21.6% ανεμβολίαστοι

60-69: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις 66.8% , το 6,6% με μία δόση και το 26.6% ανεμβολίαστοι