Όλο και περισσότερες γυναίκες βιώνουν πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία αναγκάζει το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας να μπει σε ύφεση. Οι ωοθήκες υπολειτουργούν και σίγα σιγά η περιόδος σταματάει οριστικά. Οι γυναίκες κοντά στην ηλικία των 40 είναι πολύ πιθανότερο να την βιώσουν, προκαλώντας τους πολλές ψυχόλογικές διαταραχές. Αν έχεις περίεργα συμπτώματα και έντονες συναισθηματικές αλλάγες, σημαίνει οτι το σώμα σου, σού δίνει σημάδια οτι κάτι δεν πηγαίνει καλά!
Τα σημάδια που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα που μπαίνει σε πρόωρη εμμηνόπαυση είναι τα εξής:
1. Άστατος κύκλος
Δεν σημαίνει το οτι επειδή ο κύκλος σου είναι ασταθής, μπαίνεις σε εμμηνόπαυση. Αν ανήκεις στις γυναίκες που έχεις άστατο κύκλο θα πρέπει να τον ρυθμίσεις μαζί με τον γυναικολόγο σου. Ένας ακανονιστός κύκλος περιόδου σημαίνει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την ωορρηξία σου. Καθώς μία γυναίκα μπαίνει στη διαδικασία γήρανσης των ωοθηκών, οι περίοδοι αρχίζουν να έρχονται με λιγότερη συχνότητα και συχνά παραλείπονται και κύκλοι.
Αν για οποιοδήποτε λόγο οι κύκλοι της περιόδου σου δεν είναι σταθεροι, σημαίνει οτι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείς έναν γυναικολόγο. Η ρυθμισμένη περίοδος σημαίνει υγεία!
2. Αυξημένη θερμοκρασία
Οι εξάψεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα φαινόμενα. Οι γυναίκες που μπαίνουν σε εμμηνόπαυση βιώνουν καθημερινά εξάψεις, ακόμα και τους κρύους μήνες του χειμώνα. Επίσης κατά την διάρκεια της νύχτας, μπορεί να βιώσουν έντονη εφίδρωση που τις ταλαιπωρεί στον ύπνο. ,Με σωστή θεραπεία μπορείς να τις περιορίσεις!
3. Ξηρότητα του κόλπου
Η ευαίσθητη περιοχή δεν λιπαίνεται σωστά. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής υγρασίας του κόλπου, με αποτέλεσμα όταν ξεκινάει η εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν και είναι πιθανό να υπάρχει μία ξηρότητα.Ένα λιπαντικό θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο κατά την διάρκεια του σεξ για να μειώσει τους πόνους και την δυσφορία κατά την σεξουαλική επαφή.
4. Ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα
Νευριάζεις με το παραμικρό, συγκινήσε με κάτι που είδες στην τηλεόραση, "αρπάζεσαι" με απλά πράγματα. Το νευρικό σου σύστημα και γενικά η διάθεση σου δεν είναι στα καλύτερά της. Περνάς μια δύσκολη περιόδο καθώς οι ορμόνες στο σώμα αλλάζουν και επηρεάζουν την διάθεσή σου. Ενημέρωσε τους κοντινούς σου ανθρώπους τι περνάς για να μπορούν να σε κατανοούν καλύτερα.
Πλέον , υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές που βοηθούν στην καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης. Αν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, επισκέψου τον γυναικολόγο σου και συζήτησε μαζί του τι συμβαίνει. Υπάρχει λύση! Αλλά να θυμάσαι, η πρόληψη πάντα βοηθάει