Υπάρχει τρόπος να την αντιμετωπίσεις

Η λεύκη αποτελέι ουσιαστικά μια διαταραχή που συμβαίνει στο χρώμα του δέρματος και οφείλεται σε καταστροφή των μελανοκυττάρων. Τα κύτταρα  παύουν να παράγουν μελανίνη.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται λευκές κηλίδες σε διάφορα σημεία του σώματος.

H πάθηση χωρίζεται σε τρεις διαφορετικούς τύπους:

  • τη Γενικευμένη Λεύκη,
  • την Τμηματική Λεύκη και
  • την Εντοπισμένη ή Εστιακή Λεύκη.

Η λεύκη δεν κάνει διακρίσεις και μάλιστα μπορεί να κάνει την εμφάνισή της και πριν τα 20 χρόνια. Η αναλογία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι σχεδόν 50-50.

 

 

Συμβουλές για την λεύκη:

  1. Η λεύκη δεν είναι μεταδοτική και δεν απειλεί τη ζωή του πάσχοντος.
  2. Οι ασθενείς με λεύκη πρέπει να προστατεύουν το δέρμα τους από τον ήλιο, καθώς ένα πιθανό έγκαυμα μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
  3. Συνίσταται η χρήση αντηλιακών με υψηλό δείκτη προστασίας. Οι βλάβες μπορούν να καλυφθούν με ειδικές χρωστικές.
  4. Πρέπει να αποφεύγεται το solarium και οι αντίστοιχοι ηλιακοί λαμπτήρες.
  5. Η λεύκη δεν είναι επώδυνη και δεν έχει σημαντικές συνέπειες για την υγεία, ωστόσο, μπορεί να έχει συναισθηματικές και ψυχολογικές συνέπειες.
  6. Οι ασθενείς με λεύκη δεν πρέπει να κάνουν τατουάζ, διότι αργότερα μπορεί να εμφανίσουν λεύκη στο συγκεκριμένο σημεία.

Υπάρχει θεραπεία;

 

Οι θεραπευτικές προσεγγίσεις είναι συνήθως μακροχρόνιες και η επιλογή του είδους της θεραπείας, εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών, το μέγεθος τους και την εντόπιση τους.

Οι θεραπείες μπορεί να είναι τοπικές, συστηματικές αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις, χειρουργικές.

Ο δερματολόγος μπορεί να κρίνει ποιες είναι οι εξετάσεις που πρέπει να κάνεις προκειμένου να βρεθεί η αιτία και το είδος της λεύκης και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.