Μπορεί να ανακαλύψει τυχόν βακτηριακές λοιμώξεις

Για να καταλάβει κάοιιος αν έχει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να πάει στο νοσοκομείο και να κάνει συγκεκριμένες εξετάσεις, οι οποίες γίνονται μόνο σε εργαστήριο με την ανάλυση δειγμάτων.

Έπειτα από αναμονή αρκετών ημερών,βγαίενι το αποτέλεσμα χωρίς να είναι πάντα αξιόπιστο. 

Έτσι οι ασθενείς καλούνται πολλές φορές να πάρουν συγκεκριμένη αντιβίωση χωρίς να έχουν λοίμωξη στους πνεύμονες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανθεκτικότητα των βακτηρίων και να αποκτά ανοσία ο ασθενής στα αντιβιοτικά.

Ωστοσο, μια νέα μέθοδος έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Το ενδοσκόπιο με την ονομασία Proteus (Πρωτέας), μπορεί να εντοπίσει άμεσα όχι μόνο αν όντως υπάρχει λοίμωξη, αλλά και από ποιο στέλεχος βακτηρίου προκαλείται, επιτρέποντας έτσι τη στοχευμένη συνταγογράφηση αντιβιοτικού.

Το συγκεκριμένο ενδοσκόπιο αποτελεί δημιούργημα ερευνητών των πανεπιστημίων Εδιμβούργου, Μπαθ και Χέριοτ-Βατ, οι οποίοι το παρουσίασαν σε ιατρικό συνέδριο στις ΗΠΑ.

Το νέο ενδοσκόπιο επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει από συνδεδεμένη κάμερα τι συμβαίνει μέσα στους πνεύμονες και κατά πόσο υπάρχουν βακτήρια που προκαλούν λοίμωξη. Το εσωτερικό των πνευμόνων έχει ψεκασθεί προηγουμένως με μια χημική ουσία που καθιστά ορατά τα βακτήρια, όταν το φως του ενδοσκοπίου πέσει πάνω τους.

«Το πραγματικό πλεονέκτημα είναι ότι πράγματι απεικονίζουμε και ανιχνεύουμε πού βρίσκεται η νόσος στους πνεύμονες των ασθενών, έχοντας έτσι διάγνωση και δυνατότητα λήψης αποφάσεων μέσα σε λίγα λεπτά ή και δευτερόλεπτα. Αυτό συνιστά μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τωρινή πρακτική» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Κέβιν Νταλιγουάλ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC.

Οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι ο «Πρωτέας» μπορεί μελλοντικά να αξιοποιηθεί επίσης για την ανίχνευση μυκήτων, καρκινικών κυττάρων, στεφανιαίας νόσου και άλλων παθήσεων.