O ισχυρός αχίλλειος τένοντας ενώνει τον γαστροκνήμιο μυ της γάμπας με το οστό της πτέρνας. Η ρήξη του συνηθέστερα συμβαίνει κατά 80% στη ζώνη ελαττωμένης αγγείωσης δηλαδή στην περιοχή 2-6 εκατοστά πάνω από τη πτέρνα. Αυτή οφείλεται σε μηχανική επιβάρυνση με απότομη σύσπαση σε ένα ήδη επιμηκυσμένο τένοντα και σε εκφύλιση του τένοντα λόγω ηλικίας, η χρήσης κορτικοειδών και αντιβιοτικών με φλουοροκινολόνη.
Είναι συνηθισμένη κάκωση στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και γενικότερα σε αθλήματα με μπάλα η ρακέτα που απαιτούν εκρηκτική επιτάχυνση και απότομη αλλαγή κατεύθυνσης.
Ο αχίλλειος τένοντας αντέχει επιβάρυνση 100 νιούτον ανά τετραγωνικό χιλιοστό και μπορεί να τεντωθεί επιπλέον 8% του μήκους του πριν σπάσει. Αυτό σημαίνει ότι ένας τένοντας με μέση επιφάνεια 90 τετραγωνικά χιλιοστά μπορεί να αντέξει ένα τόνο!
Δείτε επίσης: PRP σε παθήσεις και τραυματισμούς
Αν σκεφτούμε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ που υπέστη ρήξη αχιλλείου τένοντα στη Μίλαν, με σωματικό βάρος 75 κιλά που ήταν εκείνη την εποχή, ο αχίλλειός του είχε συνηθίσει να δέχεται επιβαρύνσεις όσο 12 φορές το βάρος του σώματός του. Τότε γιατί έσπασε ο αχίλλειός του; Ο Μπέκαμ έπαιξε ποδόσφαιρο στο υψηλότερο επίπεδο για 18 χρόνια. Σαν δεξιοπόδαρος παίκτης φανταστείτε πόση επιβάρυνση δεχόταν το αριστερό του πόδι και ο αχίλλειος τένοντάς του. Η εκφύλιση-φθορά του τένοντα ήταν δεδομένη. Ο μηχανισμός κάκωσής του ήταν απλά το κερασάκι στην τούρτα. Ο άλλος λόγος ήταν η ηλικία αφού ανήκε στην ηλικιακή ομάδα των 30-50 ετών που συνήθως συμβαίνει η ρήξη. Μία εντυπωσιακή πρόσφατη γνώση είναι το γεγονός ότι η ρήξη αυτή συμβαίνει σε ανθρώπους με ομάδα αίματος 0.
Δείτε επίσης:Προληπτικός ιατρικός έλεγχος των παιδιών
Η ρήξη του αχίλλειου τένοντα μπορεί να είναι το τέλος της καριέρας ενός αθλητή. Πολλοί δεν επιστρέφουν ποτέ στο επίπεδο που ήταν πριν τραυματιστούν.
Η άψογη χειρουργική επέμβαση είναι καθοριστική.
Για τη χειρουργική συρραφή του τένοντα μπορεί να γίνει ανοικτή η κλειστή διαδερμική συρραφή. Ασφαλέστερη συρραφή με μικρότερα ποσοστά επαναρήξης προσφέρει η ανοικτή η mini ανοικτή επέμβαση. Η προσωπική μας εμπειρία σε αθλητές υψηλού επιπέδου οδηγεί σε συρραφή του τένοντα με τροποποιημένη τεχνική Κράκοφ με μικρή ανοικτή τομή. Η σιγουρη συρραφή, πολλές φορές ειδικά σε κακής ποιότητας τένοντα γίνεται ενίσχυση με τον μακρό πελματικό τένοντα, επιτρέπει άμεση κινητοποίηση του τένοντα με ελεγχόμενη κίνηση. Η πλήρης φόρτιση του σκέλους επιτρέπεται στις 6 εβδομάδες.
Το κλειδί στη χειρουργική συρραφή του τένοντα είναι η αποκάτασταση του σωστού μήκους του τένοντα και ιδίως η αποφυγή της επιμήκυνσής του η οποία θα οδηγήσει σε ελαττωμένη δύναμη των μυών της γάμπας.
Η αποκατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντική μέσα από ένα επίμονο, προσωποποιημένο πρόγραμμα. Η επιστροφή στην άθληση αναμένεται σε 4-6 μήνες. Πάντως πρόσφατη εργασία στο American Journal of SportsMedicine του 2017 το 30,6 % των επαγγελματιών αθλητών δεν επιστρέφουν και όσοι επιστρέφουν, τον πρώτο χρόνο μετά την επέμβασή τους παίζουν λιγότερο, με χαμηλότερη απόδοση . Οι επιδόσεις τους βελτιώνονται το δεύτερο χρόνο!
Δημήτριος Τσούκας
Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αθλητικών Κακώσεων και Αναγεννητικής Ιατρικής Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ