Η ανακάλυψη που ήρθε στο φως στα πλαίσια βρετανο-αμερικανικής γενετικής έρευνας

Ούτε ένα, ούτε δέκα, αλλά 500 γονίδια συνδέονται με την ανθρώπινη νοημοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήχθη από τα πανεπιστήμια Εδιμβούργου, Σαουθάμπτον και Χάρβαρντ. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο επιδημιολόγος δρα Ντέηβιντ Χιλ, ο οποίος με την ομάδα του ανέλυσαν στοιχεία και συνέκριναν το DNA  σε περισσότερους από 240.000 ανθρώπους.

Από την ανάλυση αυτή πρόεκυψε ότι υπάρχουν 538 γονίδια και 187 περιοχές του γονιδιώματος που σχετίζονται με τη διανοητική ικανότητα. Κάποια από αυτά τα γονίδια έχουν ήδη βρεθεί να συνδέονται και με άλλα πράγματα, όπως η μακροζωία.

 

 

Τα «γονίδια της εξυπνάδας» φαίνεται να βελτιώνουν την μετάδοση των σημάτων μεταξύ των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, προστεύοντας παράλληλα από την άνοια και τον πρόωρο θάνατο.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες δήλωσαν ότι μπόρεσαν να κάνουν μια πρόβλεψη για το δείκτη νοημοσύνης, με βάση δείγμα σάλιου ή αίματος που έχει ληφθεί για να γίνει ανάλυση γενετικού υλικού.

 

 

 

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 50% έως 80% των διαφορών της γενικής νοημοσύνης μεταξύ των ανθρώπων έχει γενετική βάση, ενώ το υπόλοιπο σχετίζεται με την ανατροφή, την εκπαίδευση και γενικότερα με το περιβάλλον.

Τα παιδιά που τρέφονατι σωστά και μεγαλώνουν σε ένα υγιές περιβάλλον έχουν καλύτερες επιδόσεις στα τεστ εξυπνάδας και μεγαλύτερο δείκτη IQ.