Βούρτισμα δοντιών κάθε φορά που βγαίνεις από το σπίτι
Γιατί θεωρείται απαραίτητο;

Σχολαστικό βούρτσισμα των δοντιών πριν από κάθε έξοδό μας από το σπίτι ως ένα μέσο για την αναχαίτιση της διασποράς του νέου κορωνοϊού συνιστά ένας Βρετανός καθηγητής Οδοντιατρικής.
O δρ Μάρτιν Άντι, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, δηλώνει έκπληκτος που μέχρι στιγμής δεν έχουν προτείνει συνάδελφοί του να συμπεριληφθεί το βούρτσισμα των δοντιών στα προληπτικά μέτρα που προτείνουν οι αρμόδιες κατά τόπους Αρχές για να μπει φρένο στην εξάπλωση της Covid-19. Όπως εξηγεί σε επιστολή του προς τους Times, η οδοντόπαστα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μόλυνσης ή διασποράς της νόσου από το στόμα.

Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι η αντιμικροβιακή δράση της οδοντόπαστας διαρκεί μόνον τρεις με πέντε ώρες και γι’ αυτό συνιστά να πλένουμε τα δόντια μας κάθε φορά που ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η δράση αυτή είναι ενεργή αν έλθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους.
Η αντιμικροβιακή δράση της οδοντόπαστας

«Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν τη χρήση μασκών που καλύπτουν το στόμα και τη μύτη έχουν υπογραμμίσει το ρόλο των σταγονιδίων στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Και προκαλεί, ως εκ τούτου, έκπληξη ότι δεν δοθεί έμφαση και στο ρόλο του βουρτσίσματος των δοντιών με οδοντόκρεμα ως αποτελεσματική διαδικασία. Η οδοντόπαστα περιέχει τα ίδια απορρυπαντικά στοιχεία, σαν κι αυτά που βρίσκονται στα τζελ καθαρισμού των χεριών, που συνίστανται κατά του κορωνοϊού. Είναι αλήθεια ότι η αντιμικροβιακή δράση της οδοντόκρεμας στο στόμα διαρκεί από τρεις μέχρι πέντε ώρες και έτσι μειώνει το ιικό φορτίο στο σάλιο ή τη μόλυνση από ιούς που μπαίνουν στο στόμα», αναφέρει.

Ο δρ Άντι λέει ότι όσοι θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις ωφέλειες απο τη χρήση της οδοντόκρεμας μπορούν να βουρτσίζουν τα δόντια τους λίγο πριν βγουν από το σπίτι. «Καθώς οι περισσότεροι είμαστε σε καραντίνα, μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας πριν βγούμε για ψώνια, άσκηση κτλ. Οι υγειονομικοί θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους προτού φορέσουν τον προστατευτικό εξοπλισμό τους». Πρόσθεσε δε ότι πολλοί εξ’ αυτών που δεν το κάνουν συγκαταλέγονται στους πλέον ευάλωτους έναντι της Covid-19, όπως οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία που επαφίενται στο προσωπικό για να βουρτσίσει τα δόντια τους.