Τα οφέλη του θηλασμού για τα παιδιά έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά εδώ και χρόνια.
Τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο θηλασμός είναι ωφέλιμος και για τις ίδιες τις μητέρες, μιας και συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου της μήτρας.
Μετά την συνεκτίμηση παραγόντων που επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου στο ενδομήτριο - όπως η ηλικία, η φυλή, η μόρφωση, η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων, η εμμηνοπαυσιακή κατάσταση, τα έτη που έχουν μεσολαβήσει από την τελευταία κύηση και ο Δείκτης Μάζας Σώματος - οι ερευνητές παρατήρησαν ξεκάθαρη προστατευτική επίδραση του θηλασμού.
Οι ειδικοί εικάζουν ότι ο συσχετισμός αποδίδεται στο ότι ο καρκίνος του ενδομητρίου εξαρτάται από τα οιστρογόνα και οι εν λόγω ορμόνες καταστέλλονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Σούζαν Τζόρνταν, του ιατρικού ερευνητικού ινστιτούτου QIMR Berghofer Medical Research Institute στο Μπρισμπέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας «Obstetrics and Gynecology», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν στοιχεία από 17 επιδημιολογικές έρευνες από διάφορες χώρες, διαπίστωσαν ότι:
οι γυναίκες που είχαν θηλάσει τα παιδιά τους είχαν 11% μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρκίνο του ενδομητρίου, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν θηλάσει.
«Όσο περισσότερο διαρκούσε ο θηλασμός τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος καρκίνου του ενδομητρίου, αν και το επιπλέον όφελος ήταν μικρό για όσες είχαν θηλάσει έξι έως εννέα μήνες», εξηγεί η κύρια συγγραφέας της μελέτης Σουζαν Τζορνταν.
Και συνεχίζει: «Ο καρκίνος της μήτρας γίνεται συχνότερος και πρέπει να βρούμε τρόπους να τον προλάβουμε. Η νέα μελέτη μπορεί από μόνη της να μην πείσει τις γυναίκες να θηλάζουν, όμως συνεισφέρει στη γενικότερη εικόνα για τα οφέλη στην υγεία που προκύπτουν από τον θηλασμό».
Η Δρ Τζόρνταν και οι συνεργάτες της μελετούν ήδη την επίδραση του θηλασμού στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, δεδομένου ότι έχει σχετιστεί με μειωμένη πιθανότητα καρκίνου του μαστού.