Το πρώτο φως της ημέρας βρίσκει τον καθέναν από εμάς με ένα διαφορετικό, αυτοματοποιημένο σύνολο κινήσεων.
Καθεμία από αυτές τις κινήσεις συμβάλλει στην δημιουργία μας εσωτερικής κατάστασης που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της ημέρας.
Με άλλα λόγια, η καλή μέρα από το πρωί φτιάχνεται. Κάθε μας συνήθεια -που έχει προκύψει από την επανάληψη της ίδιας κίνησης- δίνει ρυθμό στην ημέρα μας. Μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειά μας ή να τα επηρεάσει αρνητικά.
Ειδικοί σε θέματα ψυχολογίας, έχουν εντοπίσει βάσει ερευνών τις «αθώες» καθημερινές συνήθειες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας, χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε. Συνήθειες που δεν δίνουν ώθηση στο σώμα, που δημιουργούν αρνητικές σκέψεις, που μας κάνουν αντιπαραγωγικούς.
Εσύ, μόλις ξυπνάς, κάνεις κάτι από τα παρακάτω;
«Αναβολή αφύπνισης»: Εχει συμβεί σε όλους μας. Εκείνο το λεπτό που το ξυπνητήρι χτυπά και μας βρίσκει «απροετοίμαστους» για να αντιμετωπίσουμε τη νέα ημέρα. «5 λεπτά ακόμα»: ένας ειδικός ύπνου, ο Τimothy Morgenthaler, εξηγεί στο Insider γιατί αυτή η συνήθεια που μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο σώμα. Αν ξυπνήσουμε και πατήσουμε το snooze button, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο ύπνου, επηρεάζουμε αρνητικά το σώμα. Ο νέος κύκλος ύπνου που ανοίξαμε θα πρέπει μετά από λίγο να τερματιστεί απότομα. Έτσι, δεν σηκωνόμαστε από το κρεβάτι αναζωογονημένοι, αλλά ζαλισμένοι.
Ξυπνάς «κουλουριασμένη» στο κρεβάτι: Η στάση του σώματός μας, τα πρώτα λεπτά αμέσως το πρωινό ξύπνημα, επηρεάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Σύμφωνα με την Amy Cuddy, ψυχολόγο του Χάρβαρντ, το να τεντώνεις το σώμα σου αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα, σου δίνει boost ενέργειας και αυξάνει την αυτοπεποίθησή σου. Με το να παραμένεις κουλουριασμένη για ώρα, στρεσάρεις το σώμα σου. Η μέρα θα πρέπει να ξεκινά -από τα πρώτα λεπτά της- με δύναμη και ανεβασμένη ψυχολογία.
Tσεκάρεις τα email σου: Τα πρώτα λεπτά της νέας ημέρας στα οποία παραμένουμε στο κρεβάτι είναι καθοριστικά για την ψυχολογία μας. Η Julie Morgenstem, συγγραφέας του βιβλίου «Μην τσεκάρεις ποτέ τα email σου το πρωί», δήλωσε στο Huffpost ότι «αν ξεκινάς την ημέρα σου με αυτόν τον τρόπο, δεν βοηθάς τον εαυτό σου». Υποχρεώσεις, reminders, εκκρεμότητες: με αυτά θα ασχολείσαι σχεδόν όλη την υπόλοιπη ημέρα. Γιατί πρέπει να ξεκινάς την ημέρα σου με άγχος;
Δεν στρώνεις το κρεβάτι σου: Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου «Η δύναμη της συνήθειας», Charles Duhigg, το να στρώνεις το κρεβάτι σου αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα σε κάνει πιο παραγωγικό και πιο οργανωτικό μέσα στην ημέρα. Αντίθετα αποτελέσματα προκαλεί η μη υιοθέτηση αυτής της συνήθειας.
Πίνεις αμέσως καφέ: Είναι προτιμότερο να πίνετε καφέ ιδανικά στις 10 το πρωί -αν το πρωινό σας ξύπνημα είναι περίπου στις 7 με 8. Αμέσως μόλις ξυπνάμε τα επίπεδα κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες) είναι υψηλά. Αν εκείνη την στιγμή πιούμε καφέ, η καφεΐνη -που δρα όπως η κορτιζόλη στον οργανισμό- δεν μας προσφέρει τίποτα. Καταναλώνοντας καφέ αργότερα μέσα στην ημέρα, όταν η κορτιζόλη έχει αρχίσει να υποχωρεί, απολαμβάνουμε τα οφέλη της καφεΐνης σε μεγαλύτερο βαθμό.
Ετοιμάζεσαι στο σκοτάδι: Αν συνηθίζεις να κάνεις τις πρώτες κινήσεις της ημέρας -όπως πχ. Να ντύνεσαι- μέσα στο σκοτάδι, δεν βοηθάς το σώμα σου να ξυπνήσει πραγματικά και να έχει ενέργεια. Το μπερδεύεις και το κάνεις να πιστεύει ότι ακόμα είναι βράδυ. Ακόμα κι αν ξυπνάς και έξω έχει «σκοτάδι», φρόντισε να κάνεις τις πρώτες κινήσεις της ημέρας, σε δυνατό φως.