Ζούμε στην εποχή της ποσότητας και όχι της ποιότητας: και το εύθραυστο πολυεργαλείο που διαθέτουμε και λέγεται εγκέφαλος έχει ανάγκη την δεύτερη, περισσότερο από ποτέ.
Βομβαρδίζεται αδιάκοπα από πληροφορίες που έρχονται μέσα από ήχους, εικόνες, λέξεις. Διεκπεραιώνει πολλές εργασίες στον ίδιο χρόνο. Στρεσάρεται πολύ. Για να γίνει πιο παραγωγικό, χρειάζεται «τροφή» και «ξεκούραση».
Mια νευροεπιστήμονας, η Sahar Yousef, μάς αποκαλύπτει στο Business Insider τους τρόπους θα βοηθήσουν στην καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου μας κατά τη διάρκεια της ημέρας, στην συγκέντρωση και παραγωγικότητά του.
1) Μην ασχολείστε με το κινητό σας όταν εργάζεστε ή διαβάζετε- Κρατήστε το μακριά: Ενας από τους παράγοντες που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την έλλειψη συγκέντρωσης που μπορεί να έχετε, αλλά και για την «αδύναμη» μνήμη. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο της ενασχόλησής σας με τα social media και της άσκοπης περιήγησής σας στο ίντερνετ: διαφορετικά, το μυαλό θα είναι μονίμως κουρασμένο. Ξέρουμε ότι αν είστε εθισμένοι στη χρήση του θα είναι δύσκολο. Προσπάθεια και πειθαρχία θα σας βοηθήσουν.
2) Mono-tasking: To να κάνεις πράγματα παράλληλα (multitasking)εξοικονομεί χρόνο. Δημιουργεί, όμως, συνθήκες καταπόνησης για τον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να μπορέσει να είναι συγκεντρωμένος και να διεκπεραιώσει σωστά μια εργασία. Αν προσπαθείτε να κάνετε πολλά πράγματα μαζί, αυτό που στην πραγματικότητα καταφέρνετε είναι να μειώνετε την αποδοτικότητά του. H νευροεπιστήμονας πιστεύει στην δύναμη του «mono-tasking»: δηλαδή κάνω ένα πράγμα τη φορά και μόλις το τελειώσω, προχωρώ στο επόμενο.
3) Απενεργοποιήστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό: Ένας από τους «ενόχους» για την μειωμένη αποδοτικότητα που μπορεί να έχετε στον χώρο εργασίας σας. Αν διακόπτετε συνεχώς αυτό που κάνετε για να κοιτάζετε το κινητό σας και τις ειδοποιήσεις που σκάνε στην οθόνη του, το μόνο που καταφέρνετε είναι να δημιουργείτε καθυστέρηση στις λειτουργίες του εγκεφάλου σας. Ολα τα applications αυτόν ακριβώς τον στόχο έχουν: να αποσπούν την προσοχή σας. Να θυμάστε, όμως, ότι εσείς θα πρέπει να τα ελέγχετε, όχι εκείνα εσάς.
4) Δεν είναι όλες οι ώρες της ημέρας εξίσου παραγωγικές -Βρείτε αυτές που «λειτουργούν» καλύτερα για εσάς: Αν δουλεύετε όλη την ημέρα και δεν επιτρέπετε στον εγκέφαλό σας να ξεκουραστεί πραγματικά για κάποιες ώρες -πέρα από τις ώρες που κοιμάστε- μακροπρόθεσμα, θα τον εξασθενίσετε. Δουλέψτε σε εντατικό ρυθμό για συγκεκριμένες ώρες (που θα ορίσετε) και βρείτε αυτές που θα βοηθήσουν το μυαλό σας να ξεκουραστεί πραγματικά.
5) Mην σπαταλάτε ενέργεια για να σκέφτεστε πράγματα πολύ απλά (ή επουσιώδη): Για παράδειγμα, οργανώστε την ντουλάπα σας με τρόπο που θα σας επιτρέπει να βρίσκετε αμέσως τι θα φορέσετε και τι συνδυασμούς μπορείτε να κάνετε ή κάντε μια λίστα με πράγματα που σας αρέσουν να τρώτε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μην χάνετε χρόνο και ενέργεια για να σκέφτεστε πράγματα που είναι απλά. Επενδύστε την ενέργεια του εγκεφάλου σας στην λήψη πιο σημαντικών αποφάσεων.
6) H αξία του διαλείμματος και του καλού ύπνου: Αν είστε από εκείνους που «λειτουργούν» καλύτερα τις βραδινές ώρες (για να εργαστούν, να διαβάσουν), τότε, μακροπρόθεσμα, να έχετε κατά νου ότι αυτή η συνήθειά σας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους βιορυθμούς σας. Πέρα από αυτό, φροντίστε κατά τη διάρκεια της ημέρας να κάνετε συχνά διαλείμματα. Δηλαδή οι ατέλειωτες ώρες μπροστά στην οθόνη (χωρίς να κοιτάτε πουθενά αλλού) το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν την αποδοτικότητα του μυαλού σας και να εξασθενούν την μνήμη.
7) Η αναβλητικότητα είναι φίλη του φόβου και του στρες: Τα άτομα που έχουν την τάση να αναβάλουν την διεκπεραίωση των ενεργειών «για αργότερα» είναι άτομα που στην πραγματικότητα έχουν φόβο και ανασφάλεια και δεν πιστεύουν τόσο στις ικανότητές τους. Αν μια εργασία σάς φαίνεται δύσκολη και απαιτητική και εσείς δεν ασχολείστε μαζί της, κάνοντας άλλα -άσχετα- πράγματα, καθυστερώντας την διεκπεραίωσή της, στην πραγματικότητα, πιστεύετε ότι θα δυσκολευτείτε να τα καταφέρετε -και γι’αυτό την αποφεύγετε. Φυσικό επακόλουθο; Το στρες που προκύπτει από έναν φαύλο κύκλο εκκρεμοτήτων. Οργανώστε κατάλληλα τον χρόνο σας, επικεντρωθείτε στην εκτέλεση της εργασίας και εμπιστευτείτε τις δυνάμεις σας. Θα εξοικονομήσετε πολύτιμη ενέργεια και θα αποφύγετε το στρες που σκοτώνει την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.