Ο δρ Χιου Μοντγκόμερι, καθηγητής της Ιατρικής Εντατικής Φροντίδας του University College του Λονδίνου επεσήμανε ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί από ένα άτομο σε χιλιάδες άλλα, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να τηρούν απαρέγκλιτα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις δεκάδων χωρών προκειμένου να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας.
«Αν κολλήσω την κανονική γρίπη θα μολύνω κατά μέσο όρο 1,3 με 1,4 άτομα. Αν αυτά τα άτομα το περάσουν σε άλλα, τότε ο ιός θα μεταδοθεί για δεύτερη φορά. Όταν συμπληρωθούν δέκα τέτοιοι κύκλοι τότε θα είμαι υπεύθυνος για περίπου 14 κρούσματα γρίπης», είπε μιλώντας στο δίκτυο Channel 4. Κι εξήγησε ότι ο νέος κορονοϊός είναι πολύ πιο μολυσματικός από την κοινή γρίπη, καθώς ένας φορέας του υπό τις ίδιες συνθήκες μπορεί να μολύνει έως και 59.000 άτομα.
Δραματική έκκληση του ειδικού στους πολίτες: «Μείνετε στα σπίτια σας»
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα και ειδικά στη Βρετανία, όπου καταγράφηκαν πάνω από 8.000 κρούσματα, μπορεί να νοσεί έως και το 50% του πληθυσμού σύμφωνα με εκτίμηση επιδημιολόγων και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσιάζουν οι Financial Times. «Ο κορωνοϊός αυτός είναι πολύ μολυσματικός κι έτσι κάθε άτομο μπορεί να μολύνει άλλα τρία», είπε ο δρ Μοντγκόμερι. «Και μπορεί αυτό να μην ακούγεται πολύ, αλλά αν κάθε ένα απ’ αυτά τα τρία άτομα το περάσει σε άλλα τρία και αυτό συνεχιστεί δέκα φορές, τότε θα είμαι υπεύθυνος για τη μόλυνση 59.000 ανθρώπων», υπογράμμισε.
Ο Βρετανός καθηγητής απηύθυνε δραματική έκκληση στους πολίτες να μην αγνοούν τις οδηγίες των Αρχών για απομόνωση στο σπίτι και τήρηση των αποστάσεων από τους άλλους, τονίζοντας ότι είναι «η καλύτερη ευκαιρία» που μπορούμε να δώσουμε σ’ όσους νοσούν είναι να συμβάλουμε με την υπεύθυνη στάση μας να μένουν άδειες οι νοσοκομειακές κλίνες. «Δεν θα προσπαθήσω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Θα είναι πολύ άσχημα τα πράγματα, φρικτά για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αλλά ο αριθμός εκείνων που θα νοσήσουν βαριά και θα χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ μπορεί να περιοριστεί δραστικά και να σώσουμε τις ζωές πολλών εξ’ αυτών αν διαθέτουμε αρκετές ελεύθερες κλίνες στα νοσοκομεία μας και αρκετό διαθέσιμο προσωπικό και διαγνωστικά kits. Αν είστε τόσο ανεύθυνοι να νομίζετε ότι δεν πειράζει κι αν κολλήσετε γρίπη, να θυμάστε ότι το θέμα δεν αφορά εσάς, αλλά όλους τους υπόλοιπους».
Ο δρ Μοντγκόμερι τόνισε ότι οι περισσότεροι από εκείνους που θα κολλήσουν το νέο κορωνοϊό θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα, αλλά αν δεν κλειστούν στα σπίτια τους μπορεί να μεταδώσουν σε άλλους τη νόσο. «Λίγοι θα αρρωστήσουν περίπου τη δέκατη μέρα από τότε που κόλλησαν τον κορωνοϊό. Θα πάνε λοιπόν σ’ ένα νοσοκομείο και εκεί θα καταλάβουν κλίνες υπερπολύτιμες για τα βαριά περιστατικά και θα απασχολήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα τους παρακολουθεί για να δει αν θα επιδεινωθεί η κατάστασή τους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα καταλήξουν στις ΜΕθ κι εκεί θα κριθεί αν θα επιζήσουν ή όχι. Κι αυτό είναι το θέμα: ότι διαθέτουμε περιορισμένους πόρους, περιορισμένο αριθμό αναπνευστήρων, γιατρών, νοσηλευτών. Αν υπερφορτώσουμε το σύστημα τότε δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα βαριά περιστατικά», τόνισε.