Να μια συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε κάθε φορά που κάθεστε στο τραπέζι: περιμένετε τρία λεπτά πριν ξεκινήσετε να τρώτε.
Στις μέρες μας, γίνεται συχνά λόγος για τα οφέλη του διαλογισμού, της απομόνωσης σε ένα περιβάλλον αποκομμένο από τον έξω κόσμο, ώστε να μπούμε σε μια κατάσταση πλήρους συναίσθησης του εαυτού μας και να βιώσουμε έντονα τη στιγμή.
Η φυσική ενσωμάτωση του διαλογισμού μέσα στην καθημερινότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κάτι το προφανές. Ως ένα μέσο που μας βοηθά όχι μόνο να είμαστε περισσότερο παρόντες στη ζωή μας αλλά και πιο ευτυχείς.
Ένα από τα σύγχρονα προβλήματα στις ανεπτυγμένες χώρες είναι ο υπερσιτισμός.
Παρόλο που ο οργανισμός μας δεν έχει ανάγκη από τροφή, τον βάζουμε σε διαδικασία κατανάλωσης η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί μηχανισμούς που παράγουν μία τεχνητή πείνα που καταλήγει στην παχυσαρκία. Αυτά τα τρία λεπτά αναμονής και ελευθερίας επιτρέπουν στον εγκέφαλο να ελέγξει καλύτερα την κατάσταση. Ας μην ξεχνάμε ότι οι ορμόνες που σχετίζονται με το αίσθημα του κορεσμού, της ευχαρίστησης και της πείνας εκκρίνονται από τον εγκέφαλο.
Τα τρία λεπτά αναμονής επιτρέπουν στο μυαλό να πάρει τα ηνία, ελέγχοντας τα τρόφιμα τα οποία εισέρχονται στο σώμα μας. Αποφασίζει, δηλαδή, τι είναι σωστό για το σώμα και την υγεία μας.
Σε αυτά τα τρία λεπτά που μεσολαβούν πριν ακουμπήσουμε τα μαχαιροπίρουνα, διακυβεύονται όλα. Παρατηρήστε το περιεχόμενο του πιάτου σας. Βγάλτε τη σάλτσα πάνω από το φαγητό. Μυρίστε το πιάτο σας. Πάρτε τις απαραίτητες αποστάσεις από αυτό ώστε να νιώσετε ότι ελέγχετε τα ένστικτά σας. Αναρωτηθείτε αν αυτό που περιέχει το πιάτο θα σας κάνει καλό, αν περιέχει κάτι που δε σας ευχαριστεί και τόσο, αν παραείναι πλούσιο σε θερμίδες και ενδεχομένως μπορείτε να το αφήσετε στην άκρη. Αναρωτηθείτε για το κατά πόσο πεινάτε πραγματικά. Είναι θεμελιώδες. Είναι παράλογο να ξεκινάτε φαγητό χωρίς να έχετε πεινάσει. Λειτουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο, θα νιώσετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση και σίγουρα δε θα πάρετε κιλά.