Η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μπορεί να ταλαιπωρεί για πολλούς μήνες τους ασθενείς, ακόμα κι αν είναι ήπιας βαρύτητας, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το χειρότερο, δε, είναι πως τα επίμονα συμπτώματα απειλούν ακόμα και τους νέους ανθρώπους, δίχως υποκείμενα νοσήματα.
Το σχεδόν 33% ομάδας ασθενών οι οποίοι δεν χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο, εξακολουθούσαν 6 μήνες αργότερα να έχουν επίμονα (εμμένοντα) συμπτώματα. Το εύρημα αυτό συμφωνεί με εκείνο αντίστοιχων μελετών σε άλλες χώρες, οι οποίες όμως είχαν παρακολουθήσει τους ασθενείς για πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, λένε οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι υπέφερε για 6 μήνες το ένα τρίτο των ασθενών με ήπια λοίμωξη Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Jennifer Logue, από το Τμήμα Αλλεργίας & Λοιμωδών Νόσων του πανεπιστημίου. «Αυτό σημαίνει πως ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει επίμονα συμπτώματα σε οποιονδήποτε ασθενή».
Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 177 ασθενείς, μέσης ηλικίας 48 ετών (εύρος ηλικιών: 18-94 ετών). Οι 101 ήσαν γυναίκες. Ο κορωνοϊός τους είχε μολύνει μεταξύ Αυγούστου και Νοεμβρίου 2020. Συνολικά:
Το 6% είχαν ασυμπτωματική λοίμωξη
Το 85% είχαν ήπια λοίμωξη και δεν νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο
Το 9% είχαν μέτρια έως σοβαρή νόσο Covid-19 για την οποία νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο
Απ’ όλους τους συμμετέχοντες, λίγοι είχαν υποκείμενα προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ειδικότερα:
13% είχαν υπέρταση
5% είχαν σακχαρώδη διαβήτη
4,5% ήσαν ενεργητικοί καπνιστές
Πόσοι είχαν επίμονα συμπτώματα
Παρότι, λοιπόν, η πλειονότητα των συμμετεχόντων νόσησαν ήπια και ήσαν υγιείς, τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα είχαν 6 μήνες αργότερα:
Το σχεδόν 27% των νέων ηλικίας 18 έως 39 ετών
Το 30% των ατόμων ηλικίας 40 έως 64 ετών
Περισσότερο από το 43% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω
Ειδικά όσον αφορά το ιστορικό νοσηλείας στο νοσοκομείο εξαιτίας της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, επίμονα συμπτώματα είχε:
Το 32,7% των συμμετεχόντων οι οποίοι δεν είχαν χρειασθεί νοσηλεία
Το 31,3% των νοσηλευθέντων ασθενών
Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι από τους ασθενείς με υπέρταση ή διαβήτη, το 35,5% εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα 6 μήνες αργότερα.
Ποια είναι τα συχνότερα
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι:
Η κόπωση (την ανέφερε το 13,6% των συμμετεχόντων)
Η απώλεια όσφρησης και γεύσης (την ανέφερε άλλο ένα 13,6% των συμμετεχόντων)
Ωστόσο οι συμμετέχοντες ανέφεραν και πολλά άλλα επίμονα συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, δυσκολία στην αναπνοή, πονόλαιμο κ.λπ. Το 2% εξ άλλου είπαν ότι αντιμετώπιζαν θολωμένο μυαλό και προβλήματα μνήμης, τα οποία τους θορυβούσαν ιδιαιτέρως.
Το θολωμένο μυαλό και τα προβλήματα μνήμης είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για όσους κάνουν πνευματική εργασία (π.χ. σε κομπιούτερ), λένε οι ερευνητές. Και αυτό διότι αδυνατούν να συγκεντρωθούν για πολλή ώρα στη δουλειά τους. Επιπλέον, οι φωτεινές οθόνες τους ενοχλούν και τους προκαλούν πονοκέφαλο. Έτσι, δεν είναι τόσο παραγωγικοί όσο παλαιότερα, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη άσχημη ψυχολογία τους.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμα ότι το σχεδόν 31% των συμμετεχόντων είχαν πλέον χειρότερη ποιότητα ζωής απ’ ό,τι πριν τους μολύνει ο νέος κορωνοϊός.