Η σημερινή ζωή είναι γεμάτη άγχος. Υποχρεώσεις που τρέχουν, γρήγοροι ρυθμοί, χρόνος που δεν είναι ποτέ αρκετός, όλα συντελούν σε μια πληθώρα στρεσογόνων παραγόντων, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγουμε.
Αναζητώντας λύσεις για το πώς θα μπορούσαμε να περιορίσουμε αυτό το άγχος, στρεφόμαστε σε πρακτικές όπως η γιόγκα ή οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με νέα έρευνα, όμως, υπάρχει μια φυσική λύση που δεν έχουμε σκεφτεί. Η κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας σε προπτυχιακούς φοιτητές, που δημοσιεύθηκε στο Nutrients, έδειξε ότι η κατανάλωση καρυδιών φάνηκε να έχει θετική επίδραση σε αυτοαναφορικές μετρήσεις ψυχικής υγείας και βιοδείκτες γενικής υγείας. Σύμφωνα με τα ίδια ευρήματα, επιπλέον, τα καρύδια μπορούν να εξουδετερώσουν τις επιδράσεις του στρες στη μικροχλωρίδα του εντέρου σε περιόδους έντονου άγχους, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Οι επικεφαλής ερευνητές, Mauritz Herselman και Larisa Bobrovskaya ισχυρίζονται ότι τα ευρήματα της έρευνάς τους επιβεβαιώνουν παλαιότερα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση καρυδιών με καλύτερη εγκεφαλική και εντερική υγεία.
«Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν ακαδημαϊκό στρες κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, το οποίο έχει αρνητική επίδραση στην ψυχική τους υγεία. Ιδιαίτερα ευάλωτοι φαίνονται, δε, κατά τη διάρκεια των εξεταστικών περιόδων», σχολιάζει ο δρ. Herselman.
Ογδόντα προπτυχιακοί φοιτητές, χωρισμένοι σε ομάδες θεραπείας και ελέγχου, αξιολογήθηκαν κλινικά σε τρία διαστήματα:
στην αρχή ενός πανεπιστημιακού εξαμήνου 13 εβδομάδων,
κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου και
δύο εβδομάδες μετά την εξεταστική περίοδο.
Οι συμμετέχοντες της ομάδας θεραπείας κατανάλωναν καθημερινά καρύδια για 16 εβδομάδες σε αυτά τα τρία διαστήματα.
«Διαπιστώσαμε ότι όσοι κατανάλωναν περίπου μισή κούπα καρύδια την ημέρα εμφάνισαν βελτιώσεις στους αυτοαναφορικούς δείκτες ψυχικής υγείας. Οι καταναλωτές καρυδιών παρουσίασαν επίσης βελτιωμένους μεταβολικούς βιοδείκτες και συνολική βελτίωση της ποιότητας ύπνου μακροπρόθεσμα». Επιπλέον, ανέφεραν σημαντική πτώση των συναισθημάτων που συνδέονται με κατάθλιψη μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας αξιολόγησης.
Οι φοιτητές της ομάδας ελέγχου, από την άλλη, ανέφεραν αυξημένα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης την περίοδο πριν την εξεταστική.
Προγενέστερη μελέτη έχει δείξει ότι τα καρύδια είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, καθώς και μελατονίνη, πολυφαινόλες, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Ε, τα οποία προάγουν την εγκεφαλική και εντερική υγεία.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πρόσφατα ότι τουλάχιστον το 75% των διαταραχών ψυχικής υγείας επηρεάζουν άτομα κάτω των 24 ετών, καθιστώντας τους προπτυχιακούς φοιτητές ιδιαίτερα ευάλωτους σε προβλήματα ψυχικής υγείας», επεσήμανε ο δρ. Herselman. Η δρ. Bobrovskaya συμπλήρωσε ότι οι διαταραχές ψυχικής υγείας είναι συχνές σε φοιτητές πανεπιστημίου και μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακαδημαϊκή απόδοση και τη μακροπρόθεσμη σωματική υγεία των μαθητών.
«Δείξαμε ότι η κατανάλωση καρυδιών κατά τη διάρκεια στρεσογόνων περιόδων μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και τη γενική ευεξία των φοιτητών, καθώς και να είναι ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ κι ένα ευέλικτο συστατικό σε πολλές συνταγές, για την καταπολέμηση ορισμένων αρνητικών επιπτώσεων του ακαδημαϊκού στρες», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Λόγω του μικρότερου αριθμού ανδρών στη μελέτη, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθούν οι εξαρτώμενες από το φύλο επιδράσεις των καρυδιών. Είναι επίσης πιθανό ορισμένοι από τους συμμετέχοντες να επηρεάστηκαν από το φαινόμενο placebo, καθώς συμμετείχαν συνειδητά στην έρευνα».