Υπάρχουν πολλές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν τα δόντια και μερικές από αυτές είναι πολύ πιο συχνές απ’ ό,τι νομίζουμε.
Δείτε μερικά συχνά λάθη και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε.
Καταναλώνουμε πολλά όξινα ροφήματα. Τα ροφήματα με ανθρακικό και όξινα συστατικά, ακόμα κι αν είναι σκέτο μεταλλικό νερό, ξίδι ή αλκοολούχα ποτά, μπορεί να διαβρώσουν την εξωτερική στιβάδα των δοντιών, την αδαμαντίνη. Η ουσία αυτή είναι πολύ ανθεκτική αλλά με τον καιρό φθείρεται και λεπταίνει, με συνέπεια να εκτίθεται η υποκείμενη στιβάδα, η οδοντίνη. Η διαδικασία αυτή ανοίγει τον δρόμο σε οδοντικά προβλήματα, όπως τα ευαίσθητα δόντια και ο πόνος, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος τερηδόνας και εξασθένησης του δοντιού. Όταν πίνετε τέτοια ροφήματα, να ξεπλένετε στη συνέχεια καλά το στόμα σας με νερό. Να αποφεύγετε επίσης να τα σιγοπίνετε με τις ώρες γιατί ο αυξημένος χρόνος έκθεσης αυξάνει τις πιθανότητες προβλημάτων.
Δεν βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια. Σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες βουρτσίζουν τα δόντια τους μία φορά την ημέρα ή σπανιότερα, το 5% δεν τα βουρτσίζουν ποτέ και μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 35% τα βουρτσίζουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, όπως είναι το συνιστώμενο. Επιπρόσθετα, πολλοί τα βουρτσίζουν πολύ δυνατά, χρησιμοποιώντας σκληρή οδοντόβουρτσα και διαβρωτική οδοντόπαστα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην οδοντική αποτριβή, που χαρακτηρίζεται από υποχώρηση της γραμμής των ούλων στα σημεία του υπερβολικού τριψίματος και τη δημιουργία σφηνοειδών εγκοπών στην επιφάνεια του δοντιού κοντά στην γραμμή των ούλων. Οι εγκοπές μπορεί να προκαλούν έντονο πόνο και ευαισθησία και μερικές φορές χρειάζονται αποκατάσταση με ειδικά υλικά, όπως οι σύνθετες ρητίνες.
Χρησιμοποιούμε οδοντόπαστα χωρίς φθόριο. Είναι αποδεδειγμένο ότι το φθόριο έχει καθοριστική σημασία για τη μείωση της τερηδόνας και των άλλων φθορών που προκαλούν τα τρόφιμα στα δόντια, καθώς και για την αποκατάσταση (επανασβεστίωση) των οδοντικών βλαβών κατά τα αρχικά στάδιά τους. Δυστυχώς πολλοί φοβούνται τις επιδράσεις του φθορίου στο σώμα και προτιμούν να προμηθεύονται οδοντόπαστες χωρίς φθόριο. Αν και είναι αλήθεια ότι το φθόριο σε πολύ μεγάλες δόσεις μπορεί να είναι τοξικό, στις οδοντόπαστες υπάρχει σε ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες ούτε κατά διάνοια αγγίζουν τα τοξικά επίπεδα.
Καταναλώνουμε πολλή «κρυφή» ζάχαρη. Όλοι ξέρουν ότι πρέπει να προστατεύουν τα δόντια τους από τη ζάχαρη που προστίθεται π.χ. στον καφέ ή που υπάρχει στα γλυκά. Ωστόσο, πιο επικίνδυνη είναι η «κρυφή» ζάχαρη που υπάρχει στα πιο απίθανα είδη, ακόμα και σε ορισμένα φάρμακα, δημητριακά πρωινού, ισοτονικά ροφήματα, φρουτοποτά κ.λπ., ενώ η χειρότερη όλων είναι αυτή που υπάρχει σε μπισκότα, καραμέλες, γλειφιτζούρια, ζελεδάκια και γενικά σε προϊόντα που κολλάνε στα δόντια ή παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η ζάχαρη αντιδρά με την κολλώδη «πλάκα» που δημιουργείται από υπολείμματα τροφών και βακτήρια, και μετατρέπεται σε οξύ που διαβρώνει την αδαμαντίνη, ευνοώντας έτσι την εμφάνιση τερηδόνας.