Είναι από τα πιο συνηθισμένα και ενοχλητικά συμπτωματα και μπορεί να σου τύχει και το καλοκαίρι.
Ο πονόλαομος χαρακτηρίζεται απο ερεθισμένο λαιμό και πόνο στο φάρυγγα.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
-πυρετός
-δυσκαταποσία
-πρήξιμο λαιμού-τοπικό όιδημα
-δυσχέρεια
Τα περισσότερα των αιτίων που προκαλούν οξέα φαρυγγίτιδα είναι λοιμώδη.
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι οι ιοί , που είναι ιδιαίτερα μεταδοτικοί και εξαπλώνονται γρήγορα ειδικά την εποχή του χειμώνα.
ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΜΙΚΡΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
1. οι ρινοιοι
2. οι κοροναικοί ιοί
3. οι αδενοιοί
4. οι ιοί της γρίπης
ΑΛΛΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΛΑΙΜΟΥ
- βακτηρίδια
- κάπνισμα
- αναπνοή μολυσμένου αέρα
- κατανάλωση οινοπνεύματος
- αλλεργικό συνάχι η άλλες αλλεργίες
- απλή ιογενής φαρυγγίτιδα
ΠΡΟΛΗΨΗ
- διακοπή καπνίσματος
- καλή ενυδάτωση
- καλή διατροφή
- επαρκής ύπνος
- αποφυγή ψυχολογικών επιβαρύνσεων
Η φαρυγγλιτιδα απο πυογόνο στρεπτόκοκκο απαιτεί ειδική αντιβιοτική θεραπεία ,διότι μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακή νόσος ,πυρετός,αποστήματα, σηψαιμία κλπ.Λοιμώδη φαρρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσουν και σπανιότερα αίτια όπως ιός της ιλαράς, ιός ΕPPSTEIN BAR κ.α
Μερικές φορές, αν και όχι συχνά, ο πονόλαιμος μπορεί να αποτελεί και οιωνό για ορισμένες άλλες παθήσεις. Εξαιτίας της σοβαρότητας των παθήσεων που μπορεί να σχετίζονται με φαρυγγίτιδα, οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να παραπέμπουν τον ασθενή σε γενικό παθολόγο εάν:
- ο ασθενής δεν μπορει να καταπιεί υγρά
- ο πονόλαιμοςδιαρκεί περισσότερο απο επτά ημέρες
- ο ασθενής εμφανίζει παρατεταμένη βραχνάδα
- ο ασθενής εχει ωταλγία που δεν υποχωρεί σε 48 ώρες
- ο ασθενής έχει ρευματικό πυρετό
- ο λαιμός πονάει, δεν έχει υποχωρήσει ο πόνος σε 48 ώρες και δεν υπάρχουν συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης
Επειδή ο πονόλαιμος ως πάθηση δεν θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρή, μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα από τον πάσχοντα, χωρίς να είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό, καθώς αρκεί η συμβουλή του φαρμακοποιού του. Κυκλοφορούν διάφορα μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του πονόλαιμου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται κι αυτά που δρουν τοπικά, όπως οι φαρμακευτικές παστίλιες για το λαιμό, τα σπρέι και τα διαλύματα για γαργαρισμούς.
Οι θεραπευτικές αγωγές που δρουν τοπικά επιτυγχάνουν την ανακούφιση από τον πονόλαιμο, κυρίως με την απελευθέρωση των δραστικών ουσιών απευθείας πάνω στην πάσχουσα περιοχή. Σε αντίθεση όμως, τα διαλύματα για γαργάρες μπορούν να απελευθερώσουν δραστικές ουσίες μόνο στο άνω τοίχωμα της στοματικής κοιλότητας και όχι στις παρίσθμιες αμυγδαλές ή στο φάρυγγα. Οι παστίλιες έχουν το πλεονέκτημα, σε σχέση με τα σπρέι και τα διαλύματα για γαργάρες, να απελευθερώνουν τις δραστικές ουσίες στην πάσχουσα περιοχή του λαιμού αργά και κατά συνέπεια για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Οι παστίλιες, από την άλλη πλευρά, πλέον των ανωτέρω πλεονεκτημάτων περιέχουν ενεργά συστατικά που διαθέτουν αντιβακτηριδιακές, αντιϊκές, ή και αντιφλεγμονωδείς ιδιότητες. Περιέχουν αμυλμετακρεσόλη (AMC) και 2,4-διχλωροβενζυλική αλκοόλη (DCBA), δυο πολύ γνωστούς αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Επειδή οι ασθενείς συχνά αντιμετωπίζουν τα αντιβιοτικά ως θεραπεία για όλες τις ασθένειες, είναι σημαντικό για τους επαγγελματίες υγείας να τους καθησυχάσουν ότι δεν απαιτούνται αντιβιοτικά γιατί έχουν περιορισμένη επίδραση στα συμπτώματα του πονόλαιμου και ίσως να τους προκαλέσουν πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Όντως, ο πονόλαιμος στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δεν οφείλεται σε κάποια βακτηριδιακή λοίμωξη και επομένως δεν απαιτείται θεραπεία με αντιβιοτικά. Σε περιπτώσεις βακτηριδιακής φαρυγγίτιδας κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά, έχει αποδειχτεί ότι τα οφέλη είναι αρκετά περιορισμένα και απαιτούν χρόνο για να καταστεί ενεργή η όποια επίδρασή του.
Πηγές:
ιατρικη μικροβιολογια ι.π.λεγάκης panepisthmoniακη
2healht.in. gr