Πόσες φορές έχει τύχει να είσαι κομμάτια και να κοιμηθείς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την ώρα που θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι σου και να ξυπνήσεις το πρωί λίγα λεπτά πριν ακούσεις το χτύπο από το ξυπνητήρι σου!
Από τη μία χαίρεσαι γιατί ακόμα κι αν ξέχασες να βάλεις ξυπνητήρι δε θα αργήσεις στη δουλειά σου, αλλά από την άλλη θα ήθελες να χουζουρέψεις λίγο ακόμα στο κρεβατάκι σου...κι ας ξύπνησες πέντε λεπτά νωρίτερα.
Έχεις σκεφτεί για ποι ολόγομπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με μια μελέτη, η συγκεκριμένη συνήθεια σχετίζεται με τον κιρκαδικό ρυθμό.
Ο κιρκαδικός αριθμός είναι στην ουσία το βιολογικό σου ρολόι, το οποίο είναι υπεύθυνο για να σου δίνει ενέργεια το πρωί και να σε κοιμίζει το βράδυ.
Βασική προϋπόθεση για να λειτουργεί σωστά είναι να τηρείται μια ρουτίνα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλεις να πέφτεις κάθε μέρα την ίδια ώρα για ύπνο, ώστε να συνηθίσει το σώμα σου.
Επιπλέον, ο κιρκαδικός ρυθμός εξαρτάται και από ορισμένες πρωτεΐνες, οι οποίος αυξομειώνονται σταδιακά μέσα στην ημέρα και επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, όπως και τον καρδιακό αριθμό, καθώς και τις ικανότητες της προσοχής και της γνωστικότητας.
Εάν συνηθίσεις να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε μέρα, τα επίπεδα της πρωτεΐνης αυτής θα αρχίσουν να αυξάνονται περίπου μια ώρα πριν από εκείνη που είναι να ξυπνήσεις. Αυτό σαν αποτέλεσμα, θα φέρει το πρόωρο ξύπνημα σου.