Κάθε φορά που καταναλώνετε γάλα σας πέφτει κάπως βαρύ και δυσκολεύεστε να το χωνέψετε.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός έχει αδυναμία στο να μεταβολίσει τη λακτόζη, ένα είδος σακχάρων που βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκείς ποσότητες λακτάσης, του ενζύμου που διασπά τη λακτόζη.
Τα συμπτώματα είναι φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, αέρια και διάρροια, ενώ εμφανίζονται 30 λεπτά έως και 2 ώρες μετά την κατανάλωση των προϊόντων που περιέχουν λακτόζη.
Ωστόσο προκύπτει η ανησυχία πώς θα πάρουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους, κυρίως για να εξασφαλίσουν καλή σκελετική υγεία.
Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για την καλή λειτουργία της καρδιάς και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την πήξη του αίματος.
Τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να επιτύχουν επαρκή πρόσληψη μέσω της διατροφής τους εάν καταναλώνουν φυλλώδη λαχανικά καθώς και προϊόντα ενισχυμένα με ποσότητες ασβεστίου.
Από τα λαχανικά αυτά, οι λαχανίδεςθεωρούνται πιο πλούσιες σε ασβέστιο, καθώς παρέχουν περίπου 300 mg ανά φλιτζάνι.
Το κέιλ και το σέσκουλο παρέχουν 100 mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι.
Ασβέστιο προστίθεται για παράδειγμα σε πολλά δημητριακά, ορισμένα από τα οποία παρέχουν μάλιστα το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης,όπως επίσης από τον ενισχυμένο χυμό πορτοκαλιού ή από το ενισχυμένο φυτικό γάλα (π.χ. γάλα αμυγδάλου).