Επικρατεί η άποψη πως όταν βάζουμε τα τρόφιμά στην κατάψυξη, είτε είναι ωμά, είτε μαγειρεμένα, δεν έχουν κανένα φόβο να "χαλάσουν" όσος καιρός και αν περάσει.
Η κατάψυξη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσουμε τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με την προϋπόθεση βέβαια ότι όταν τα καταψύξαμε ήταν ασφαλή.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να τα καταναλώσουμε σε περίπτωση που περάσουν πολλοί μήνες.
Στην περίπτωση των κρεάτων και των αυγών (σε ωμή και μαγειρεμένη μορφή) ισχύουν τα εξής:
Μπέικον και λουκάνικο: 1-2 μήνες
Ασπράδια και υποκατάστατα αυγών: 12 μήνες
Νωπό κρέας: 4-12 μήνες
Νωπές μπριζόλες ή παϊδάκια: 4-12 μήνες
Μαγειρεμένο κρέας: 2-3 μήνες
Νωπό κοτόπουλο (ολόκληρο): 12 μήνες
Νωπό κοτόπουλο (μέρη): 9 μήνες
Νωπό κοτόπουλο (εντόσθια): 3-4 μήνες
Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 4 μήνες
Σούπες: 2-3 μήνες
Ψημένο ψωμί: 2-3 μήνες
Ψημένο κέικ: 2-3 μήνες
Cheesecake: 2-3 μήνες
Βάφλες: 1 μήνα
Λιπαρά ψάρια (πχ., σολωμός): 2-3 μήνες
Μαγειρεμένο ψάρι: 4-6 μήνες
Οστρακοειδή: 2-3 μήνες
Φρέσκιες γαρίδες, καλαμαράκια: 3-6 μήνες
Αστακός: 12 μήνες
Θαλασσινά σε κονσέρβα (εκτός της κονσέρβας): 2 μήνες
Βούτυρο: 6-9 μήνες
Μαργαρίνη: 12 μήνες
Τυρί cottage: 1 μήνα
Σκληρό τυρί: 6 μήνες
Μαλακό τυρί: 6 μήνες
Παγωτό: 2 μήνες
Γιαούρτι: 1-2 μήνες
Ξηροί καρποί: 3 μήνες
Λαχανικά: 8-12 μήνες
Γάλα: 3-6 μήνες
Χυμός (σπιτικός): 6 μήνες
Χυμός (συσκευασμένος): 12 μήνες