Η Ομοφοβία ή Ομοερωτοφοβία έχει μπει στη ζωή μας τα τελευταλία χρόνια.
Τι σημαίνει
Ουσιαστικά, ορίζεται ως μια παθολογική έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, αλλά και διακρίσεων απέναντι στους ομοφυλόφιλους.
Από κάπου συγκεκριμένα όμως προέρχεται η εχθρικότητα και το μίσος εν γένει. Βάση του φαίνεται πως είναι ο φόβος καθώς και η έλλειψη ανοχής προς τη διαφορετικότητα, κάτι το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ρατσισμό και τον σεξισμό.
Πως εκφράζεται
Μπορεί να εκφραστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όπως λεκτικές επιθέσεις, εξευτελισμό, διακρίσεις στο χώρο εργασίας, λογοκρισία στα Μ.Μ.Ε, ακόμη και με ακραίες μορφές βίας τα λεγόμενα εγκλήματα μίσους (εξαιτίας σεξουαλικού προσανατολισμού) που επιφέρουν ακόμα και το θάνατο.
Τα άτομα που ενεργούν με τέτοιους τρόπους χαρακτηρίζονται ως ομοφοβικά.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ομοφοβικές συμπεριφορές συνδέονται άμεσα με χαμηλή αυτοκετίμηση, ανασφαλή κοινωνική ταυτότητα καθώς και με καταπιεσμένα ομοερωτικά συναισθήματα. Μόνο άτομα που είναι αμφιλεγόμενα ως προς τη δική τους ταυτότητα αντιλαμβάνονται την ομοφυλοφιλία ως απειλή και αντιδρούν με βία όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη διαφορετικότητα η οποία τους προκαλεί μεγάλο ποσοστό άγχους (Simoni & Walters 2001).
Τύποι Ομοφοβίας
- Προσωπική Ομοφοβία: Η άποψη ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι ανήθικοι, αμαρτωλοί, άρρωστη και κατώτεροι από τους ετεροφυλόφιλους.
- Διαπροσωπική Ομοφοβια: Εκφράζεται με αρνητικές συμπεριφορές και επιθετικές τάσεις.
- Ομοφοβια της Κουλτούρας: Αναφέρεται στις κοινωνικές δομές που υποδεικνύουν πως το να είσαι ετεροφυλόφιλος είναι το μόνο φυσιολογικό και αποδεκτό από το κοινωνικό σύνολο.
- Θεσμική Ομοφοβια : Το φαινόμενο όπου η κυβέρνηση, η εκκλησία ,η παιδεία καθώς και διάφορες επιχειρήσεις κάνουν διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό.
Ιδιαίτερα ομοφοβικά είναι τα αγόρια στην εφηβεία, καθώς αισθάνονται τεράστιο άγχος μην τα νομίσει κανείς γκέι. Ο λόγος είναι ότι στην εφηβεία η σταδιακή κατασκευή της ετεροφυλοφιλικής ταυτότητας βασίζεται ακριβώς στο να μη σε νομίζει κανείς γκέι.
Ο υπερβολικός τονισμός της αρρενωπότητας σε αυτή την ηλικία αποσκοπεί στην εκμάθηση και υιοθέτηση των στοιχείων που σε κάνουν «άντρα» σε αντίθεση με «αδερφή».