Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε κάποιο έδρανο ή σε μια παρουσίαση ή ακόμα και σε ένα τραπέζι και δυσκολεύεστε να μιλήσετε με συνεχή ροή του λόγου.
Συχνά κάνετε διακοπές, κομπιάζοντας με απανωτά «εεε...» και καμιά φορά μπορεί να γίνετε ακόμ ακαι δυσνόητοι.
Αυτό συμβαίενι γιατί μάλλον χρησιμοποιείτε πολλά ουσιαστικά στην ομιλία σας.
Μια νέα ελβετο-ολλανδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι αυτή η παύση και το κόμπιασμα συμβαίνουν κυρίως πριν από τα ουσιαστικά, τα οποία τείνουν να επιβραδύνουν την ομιλία περισσότερο από τα ρήματα και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές γλώσσες σε όλον τον κόσμο.
Οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα πως η επιβράδυνση ολο'ενα και περισσότερο θεωρείται πλέον παγκόσμιο φαινόμενο.
Επίσης, σχεδόν σε όλες τις γλώσσες ο ομιλητής έχει περίπου διπλάσια πιθανότητα να κομπιάσει πριν από ένα ουσιαστικό από ό,τι πριν από ένα ρήμα, είτε κάνοντας μεγαλύτερη παύση, είτε βγάζοντας ένα «εεε...».
Οι άνθρωποι υποσυνείδητα προφέρουν κάποιες λέξεις πιο αργά από άλλες και κατά προτίμηση κάνουν παύσεις ή βγάζουν ήχους κομπιάσματος πριν από τα ουσιαστικά. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σχετίζεται με το διαφορετικό τρόπο που ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη γλώσσα, όταν έχει να κάνει με ουσιαστικά και με ρήματα.
Για τα ουσιαστικά απαιτείται περισσότερη σκέψη για να «παραχθούν» από ό,τι για τα ρήματα.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι ότι τα ουσιαστικά είναι πιο δύσκολο να τα 'σχεδιάσουμε' στο λόγο μας, επειδή συνήθως χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν νέες πληροφορίες. Αλλιώς, αντικαθίστανται από τις αντωνυμίες όπως "αυτός" ή "αυτή" ή παραλείπονται τελείως.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα ρήματα που χρησιμοποιούνται γενικότερα, ανεξάρτητα από το αν αντιπροσωπεύουν νέες πληροφορίες ή όχι.
Παρόλο που τα ρήματα είναι πιο πολύπλοκα από ό,τι τα ουσιαστικά, όσον αφορά τη γραμματική τους, μεταφέρουν λιγότερες νέες πληροφορίες, με αποτέλεσμα να μην καθυστερούν τον εγκέφαλο όσο τα ουσιαστικά.
Περιέργως, τα αγγλικά αποτελούν μια εξαίρεση διεθνώς.
Μολονότι οι ομιλητές όντως επιβραδύνουν την ομιλία τους περισσότερο αμέσως πριν τα ουσιαστικά, χρησιμοποιούν λιγότερες -και όχι περισσότερες όπως οι άλλες γλώσσες- κανονικές παύσεις σε σχέση με τα ρήματα.
Από αυτή την άποψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αγγλικά δεν είναι μια αντιπροσωπευτική ανθρώπινη γλώσσα, αλλά εμφανίζει μια ιδιαιτερότητα.
Ακόμη, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι στο μέλλον, καθώς η ανθρώπινη κοινωνία θα γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη, τεχνολογικά και όχι μόνο, θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χρησιμοποιούμενων ουσιαστικών - άρα και τα κομπιάσματα...