Ο γάμος είναι μια μεγάλη απόφαση και σίγουρα δε θα πρέπει να βιαστείς να κάνεις το βήμα. Πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν έξοδα και θα πρέπει να δεις αν βγαίνεις οικονομικά, θα πρέπει να είσαι και σίγουρη ότι ξέρεις τον άνθρωπο σου καλά. Είναι ένα κομμάτι πολύ σημαντικό μιας και σκοπεύεις να αφιερώσεις τη ζωή σου με εκείνον.
Είναι κάποιες ερωτήσεις, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνεις στο άλλο σου μισό πριν ανέβεις τα σκαλιά της εκκλησίας. Κάθισε ένα βράδυ μαζί του και συζήτα. Παρακάτω θα βρεις ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον σύντροφο σου πριν τον γάμο.
1. Αν μέναμε και οι δυο άνεργοι, τι λεφτά έχουμε στην άκρη;
Είναι μια πολύ βασική ερώτηση που θα πρέπει να κάνεις με τον σύντροφο σου, μιας και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στους καιρούς μας. Υπάρχουν κάποια λεφτά στην άκρη; Μήπως να μην προχωρήσετε σε όλα τα έξοδα που έχει ο γάμος, έτσι ώστε να κάνετε αποταμίευση. Είναι πολύ σημαντικό να δεις την οπτική πλευρά του πάνω στο θέμα, για να ξέρεις πως αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις.
2. Αν χρειαζόταν να δουλεύω πολλές ώρες, θα μου συμπαραστεκόσουν;
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους που τα ζευγάρια παίρνουν διαζύγιο είναι η υπερβολικές ώρες εργασίας και ο περιορισμένος χρόνος μεταξύ του ζευγαριού.
Μίλα του για αυτό, ρώτησε τον πως θα ήταν για αυτόν αν χρειαζόταν να δουλεύεις πολλές ώρες και βλεπόσασταν λίγο μέσα στη μέρα. Θα είναι εκεί να βοηθάει με το σπίτι; Θα κάνει υπομονή για όσο χρειαστεί να γίνει αυτό; Πόσο διατεθειμένος είναι να ακόμα και να μείνει στο σπίτι και να φροντίζει την οικογένεια; Αντίστοιχα εξέφρασε του και εσύ τη θέση σου πάνω στο ζήτημα
3. Πότε πήγες τελευταία φορά στο νοσοκομείο και για ποιο λόγο;
Η συγκεκριμένη ερώτηση από ότι καταλαβαίνεις αποσκοπεί στο να μάθεις το ιατρικό ιστορικό του. Αν έχει κάνει κάποια εγχείρηση, αν είχε κάποια σοβαρή αρρώστια, αν πάσχει από κάποιο νόσημα, τι ομάδα αίματος είναι, αν είναι δότης. Η συγκεκριμένη κουβέντα αποσκοπεί σε δύο πράγματα.
Πρώτον, θα γνωρίζεις και εσύ και ο σύντροφος σου αν είστε υγιείς. Δεύτερον, σε περίπτωση ατυχήματος θα πρέπει να είσαι ικανή να δώσεις στους γιατρούς όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
4. Έχεις εκπληρώσει τους στόχους σου; Έχεις άλλα νέα όνειρα;
Τα απωθημένα σε μια σχέση είναι ό,τι χειρότερο. Ειδικά όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα. Ρώτα τον για τα όνειρα του, τους στόχους του και αν τους έχει κατακτήσει. Ή τουλάχιστον αν έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο στη ζωή του. Μπορεί να μην πάρεις μια ολοκληρωμένη απάντηση, μιας και τα όνειρα και οι στόχοι συνέχεια εξελίσσονται αλλά ακόμα και η απάντηση που θα πάρεις θα είναι αρκετή για να έχετε ένα μπούσουλα.
Για μια σχέση το seχ παίζει ρόλο. Πρέπει να ξέρεις τι του αρέσει, αν έχει κάποια φαντασίωση και τι όρια έχει ο καθένας πάνω σε αυτό το κομμάτι. Αν δεν ξέρετε τι δέχεστε και τι όχι, μπορείτε να δοκιμάσετε και να δείτε τι σας αρέσει και τι όχι. Οπότε πριν χορέψετε τον χορό του Ησαΐα, δοκιμαστείτε στο κρεβάτι!
5. Έχεις κάποιες πνευματικές ανάγκες; Ποιες είναι αυτές;
Πνευματικές ανάγκες δεν σημαίνει ότι είναι θρήσκος ή ότι θέλει να πηγαίνει κάθε Κυριακή στην εκκλησία. Μπορεί να θέλει μια ώρα την ημέρα να κάνει διαλογισμό, να πάει για τρέξιμο, ή ακόμα- ακόμα και να παίξει στον υπολογιστή του. Ουσιαστικά, μάθε ποιες ανάγκες έχει που τον κάνουν να νιώθει καλύτερα, να τον ξεκουράζει και να τον χαλαρώνει. Γιατί στην τελική, ακόμα και σαν ζευγάρι ο καθένας πρέπει να έχει τον προσωπικό του χώρο και χρόνο.
6. Ποιος από τους φίλους μου θεωρείς ότι είναι ο πιο άξιος σεβασμού;
Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι, λέει η παροιμία. Και οι φίλοι μας είναι από τις πιο συχνές αιτίες για καυγά ανάμεσα στο ζευγάρι. Όλοι έχουμε φίλους που ο σύντροφος μας δεν συμπαθεί. Συζητήστε για το τι δεν εκτιμάτε σε κάποια άτομα, ποιους θα προτιμούσατε να μην βγαίνετε και τόσο συχνά και ποιους πραγματικά τους θεωρείτε κατάλληλους για να τους κάνετε και το τραπέζι. Είναι μια δύσκολη συζήτηση που όμως πρέπει να γίνει.
7. Οι γονείς σου ή οι γονείς μου πιστεύεις ότι μπορούν να μας προκαλέσουν πρόβλημα;
Κακές πεθερές υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ρώτα τον πως βλέπει τους γονείς σου, πες του πως βλέπεις εσύ τους δικούς του και συζητήστε τα μειονεκτήματα και των δυο γονιών σας. Θέστε από πριν τα όρια σας απέναντι στους γονείς σας. Όχι γιατί δεν τους θέλετε, αλλά καλό είναι να μην μπλέκονται στην προσωπική σας ζωή, όσο και καλή διάθεση να έχουνε.
8. Τι χρειάζεσαι να υπάρχει πάντα στην καθημερινότητα σου;
Ένα ποτήρι καφέ; Λίγη καλή μουσική; Ένα φιλί; Όλοι οι άνθρωποι έχουμε κάποιες καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μας φτιάχνουν την μέρα. Είναι μερικά μικροπράγματα που άμα τα κάνεις για τον σύντροφο σου θα του χαρίζεις ένα χαμόγελο και θα βελτιώνει την ποιότητα της σχέσης σας. Ειδικά, αν δεν βρίσκεστε πολλές ώρες, θα είναι μεγάλη ένδειξη αγάπης και φροντίδας προς τον άλλο.
9. Πως τα πας με τις μετακομίσεις;
Αυτή η ερώτηση έχει να κάνει περισσότερο με άτομα που είναι εκπαιδευτικοί ή στρατιωτικοί ή γενικά η δουλειά του απαιτεί πολλές μετακινήσεις. Είναι ο σύντροφος διατεθειμένος αν το κάνει; Είσαι εσύ; Γιατί όσο να πεις είναι δύσκολο για την ψυχολογία να είναι η ζωή σου μια κούτα και διαδρομές.