Βρίσκεσαι σε μια από αυτές;

Είναι το ζητούμενο όλων, αλλά πόσοι τελικά το έχουμε καταφέρει; Και άντε και το καταφέραμε. Σε τι βαθμό; Φτάσαμε στο peak ή απέχουμε παρασάγγας;

Γιατί το να είσαι ευτυχισμένος έχει τελικά άμεση σχέση με το πόσο χρονών είναι κανείς!

 

Αυτό, τουλάχιστον, ισχυρίζονται οι επιστήμονες και έχουν και επιχειρήματα.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγαν οι ερευνητές της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικής Επιστήμης του Λονδίνου οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι σε δύο φάσεις της ζωής τους. 

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, ζήτησαν από 23.000 Γερμανούς εθελοντές ηλικίας 17 έως 85 ετών να δουν τη ζωή της σαν τρίτο πρόσωπο και μετά να την αξιολογήσουν. Ζήτησαν, ακόμα, να κάνουν (οι συμμετέχοντες) τις δικές τους προβλέψεις σχετικά με το πώς πίστευαν ότι θα ήταν πέντε χρόνια μετά. Κι όταν πέρασαν αυτά τα χρόνια, τους ξανασυνάντησαν για να διαπιστώσουν πόσο κοντά στις αρχικές τους προβλέψεις ήταν.

Πόρισμα: η ευτυχία τείνει να ακολουθεί μια καμπύλη σχήματος U κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου. Όπως δείχνει και η ίδια η καμπύλη, η ευτυχία κάνει peak δύο φορές, στα άκρα της, κάτι που ερμηνεύεται ως εξής: στα 23 του και στα 69 χρόνια. 

Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας των 20 χρόνων, οι άνθρωποι είναι γεμάτοι ενέργεια και ενθουσιασμό για τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή τους: καριέρα, ταξίδια, γνωριμία με νέους ανθρώπους. Από την άλλη στα τέλη της δεκαετίας των 60 χρόνων πιθανότητα οι άνθρωποι έχουν συνταξιοδοτηθεί και βιώνουν μια άλλη... ζωή ξανά. 

Η «βουτιά» στο μεσοδιάστημα δικαιολογείται από το γεγονός ότι εκεί γύρω στα 40 οι άνθρωποι είναι γεμάτοι οικογενειακές υποχρεώσεις και επαγγελματικά άγχη.