20 - 25 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

500 γραμ . αμπελόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη
1 κρεμμύδι μεγάλο
1 φλ. Τσαγιού δυόσμο
1 κούπα ρύζι νυχάκι
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
500 γραμ. φακές χοντρές βρασμένες
1 σκελίδα σκόρδο- προαιρετικά
1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αν τα κληματόφυλλά μας είναι φρέσκα τα ζεματάμε  για 2-3 λεπτά, ενώ αν είναι σε άλμη τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βουτάμε και αυτά σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά, τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το κρεμμύδι  να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνουμε το ρύζι, που πριν έχουμε πλύνει καλά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Στο τέλος ρίχνουμε τον δυόσμο να πάει παντού και να μαραθεί, βάζουμε τις βρασμένες φακές ή ακόμη και αυτές που μπορεί να έχουν περισσέψει μαγειρεμένες, και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αρχίζουμε να τυλίγουμε τα αμπελόφυλλα με μια κουταλιά της σούπας από τις φακές. Τα βάζουμε στην κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με ½ ποτήρι νερό και το λεμόνι. Για να μην διαλυθούν τα ντολμαδάκια στο βράσιμο τα σκεπάζουμε με ένα πιατάκι.

Βράζουμε για 15 λεπτά σε σιγανή φωτιά.