Η συγκεκριμένη διατροφή είναι εξαιρετικά χαμηλή σε υδαταάνθρακες, μέτρια σε πρωτεϊνη και πλόυσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.
Σχεδιάστηκε αρχικά τη δεκαετία του 1920 για ασθενείς που είχαν επιληψία.
Δείτε επίσης: Γιατί κολλάει η ζυγαριά όταν κάνουμε δίαιτα;
Στα θετικά της αποτελέσματα συγκαταλέγεται η βελτίωση της μνήμης και η αύξηση του προσδόκιμου της ζωής.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κετογονική δίαιτα οδηγεί στην παραγωγή κετονών στον οργανισμό και βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «καλά» λιπαρά (μονοακόρεστα, πολυακόρεστα), όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές, ταχίνι, λιπαρά ψάρια, ενώ απαγορεύεται η κατανάλωση δημητριακών, ζυμαρικών και τροφών που περιέχουν ζάχαρη.
Όσοι την ακολουθούν κατά γράμμα μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιες «παρενέργειες» όπως:
- Πονοκέφαλο
- Κούραση
- Αυξημένη πείνα
- Κακή ποιότητα ύπνου
- Ναυτία
- Μειωμένη σωματική απόδοση
- Δυσάρεστη αναπνοή
- Δυσπεψία
- Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης