Το απόλυτα καλοκαιρινό πρωινό!
Για να ξεκινήσεις σωστά τη μέρα σου!

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται! Έτσι λοιπόν για να ξυπνάς με χαμόγελο και όρεξη σε καθημερινή βάση, τί θα έλεγες για μερικές νιφάδες βρώμης; Μικρές, αλλά τόσο θρεπτικές για τον οργανισμό σου. Σήμερα, λοιπόν, μπαίνουμε μαζί στην κουζίνα σου και ετοιμάζουμε 5 θρεπτικότατες συνταγές – γλυκές και αλμυρές – με τη βρώμη ως βασικό υλικό!

Pancakes βρώμης με μπανάνα

Υλικά:

1 φλιτζάνι βρώμη

1 μπανάνα

2 αβγά

1/2 φλιτζάνι ασπράδι αβγού

4 κουτ. του γλυκού baking powder

2 κουτ. της σούπας λιναρόσπορο

1 κουτ. της σούπας ταχίνι

1 κουτ. της σούπας σταγόνες κουβερτούρας

Εκτέλεση: 

Αρχικά, σε ένα μπλέντερ προσθέτεις όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ, εκτός από το ταχίνι και την κουβερτούρα.

Όταν γίνει το μείγμα σαν χυλός, το χωρίζεις σε 6 μέρη, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κουτάλι.

Ψήνεις σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα pancakes και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσει.

Ραντίζεις με λίγο ταχίνι και κανέλα και απολαμβάνεις στο πιάτο.

 

Τρουφάκια με κακάο και βρώμη

 

 

Υλικά:

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

1 μέτρια μπανάνα λιωμένη

4 κουτ. της σούπας μαργαρίνη

1 κουτ. της σούπας κακάο

1 κουτ. του γλυκού βανίλια

40 γρ. στέβια

Εκτέλεση: 

Αρχικά, απλώνεις μία λαδόκολλα στο ταψί.

Συνδυάζεις όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύεις καλά μέχρι να ενωθούν πλήρως.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι της σούπας, φτιάχνεις τα τρουφάκια.

Τα τοποθετείς στη λαδόκολλα και βάζεις το ταψί για μια ώρα στο ψυγείο.

 

Μπολ με νιφάδες βρώμης, μπανάνα και σπόρους chia

Υλικά:

40 γρ. νιφάδες βρώμης

1 μικρή χούφτα φουντούκια

150 ml γάλα ή γάλα σόγιας

1 κουτ. του γλυκού σιρόπι σφενδάμου

1/2 μπανάνα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση: 

Προθέρμανε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Άπλωσε τις νιφάδες βρώμης και τα φουντούκια σε ένα ταψί ψησίματος και ψήσ’ τα για 7 λεπτά, μέχρι να μυρίσουν αρωματικά στον χώρο. Βγάλ’ τα από τον φούρνο και άφησέ τα να κρυώσουν.

Κόψε τα φουντούκια σε χοντροκομμένα κομμάτια και ρίξε τα σε ένα βάζο με καπάκι. Πρόσθεσε και τη βρώμη και ρίξε το γάλα και το σιρόπι σφενδάμου. Βάλε από πάνω την μισή μπανάνα και τις νιφάδες κακάο. Άφησε το μείγμα αυτό όλη νύχτα στο ψυγείο.

Για να σερβίρεις το επόμενο πρωί, μπορείς να βάλεις από πάνω το άλλο μισό της μπανάνας και επιπλέον νιφάδες κακάο.

 

Μάφιν βρώμης με φρούτα

 

Υλικά:

180 γρ. βρώμη

50 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια

2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα

1 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα

85 γρ. μέλι

2 κουταλιές σπόρους chia

70 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι

125 ml χυμό μήλου

2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα

1 ασπράδι αβγού

4 κουτ. της σούπας λάδι καρύδας

1/2 κουτ. του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

2 μεγάλα βιολογικά πράσινα μήλα

2 ώριμες μπανάνες

Εκτέλεση:

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, χτύπα τη βρώμη, μέχρι η σύστασή της να μοιάζει με αλεύρι.

Πρόσθεσε τα καρύδια και χτύπα ξανά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακάτεψε τη βρώμη και τα καρύδια, τη σόδα και τους σπόρους chia.

Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ, χτύπα ελαφρώς τα αυγά και το ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια πρόσθεσε το γιαούρτι και το χυμό μήλου και ανακάτεψε ξανά.

Σε μια μικρή κατσαρόλα, ανακάτεψε το λάδι καρύδας, την κανέλα, τη βανίλια και το μέλι σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι, στη συνέχεια, ανάμειξέ το με το μείγμα αυγών.

Πρόσθεσε το υγρό μείγμα στο ξηρό μείγμα και ανακάτεψε αργά τα μήλα και τις μπανάνες. Προθέρμανε το φούρνο στους 160 ° C.

Βουτύρωσε ελαφρά τις φόρμες των muffin και γέμισε τα 3/4 και ψήσε για 40 λεπτά.

Άσε τα muffins να κρυώσουν για 15 λεπτά.

 

Μπισκότα βρώμης με μπανάνα

Υλικά:

1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης

2 μεγάλες μπανάνες, ώριμες και κομμένες

50 γρ. σταφίδες μουλιασμένες με νερό

Εκτέλεση:

Αρχικά, βάζεις τις μπανάνες με τη βρώμη σε ένα μπολ και λιώνεις με ένα μεγάλο πιρούνι. Δουλεύεις το μείγμα καλά, ώστε να γίνει αρκετά ομοιόμορφο. Προσθέτεις τις σταφίδες και ανακατεύεις, ώστε να πάνε παντού.

Κόψε τα μπισκότα σου σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα

Ψήνεις σε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C για 15′ λεπτά περίπου ή ώσπου να πάρουν χρώμα.