sxizofreneia_lifeis
Το ποσοστό του πληθυσμού που προσβάλλει η ψυχική διαταραχή

Η σχιζοφρένεια αποτελεί μια ψυχική διαταραχή στο σύστημα επικοινωνιών του εγκεφάλου, καθώς προκαλεί γενικευμένες διαταραχές στις «καλωδιώσεις» του εγκεφάλου προκαλώντας βλάβη στον ασθενή που εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους. 

Αυτό είναι το πόρισμα μιας νέας διεθνούς επιστημονικής έρευνας, της μεγαλύτερης που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, με τη βοήθεια της τεχνολογίας των «μεγάλων δεδομένων».

Εδώ και 40 περίπου χρόνια, μετά από ειδικευμένες έρευνες,  οι απεικονίσεις έχουν αποκαλύψει ανωμαλίες στους εγκεφάλους των ασθενών με σχιζοφρένεια, εντοπίζοντας το πρόβλημα γενικά και όχι μόνο τοπικά στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σίνεαντ Κέλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, εξέτασαν και ανέλυσαν 1.963  εγκεφάλους ανθρώπων με σχιζοφρένεια και συνέκριναν τα αποτελέσματα με 2.359 εγκεφάλους ψυχικά υγιών ανθρώπων από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σχιζοφρένεια διεθνώς.

Χωρίς θεραπεία, αρκετοί ασθενείς οδηγούνται να γίνουν άνεργοι, άστεγοι, χρήστες ναρκωτικών ή να αυτοκτονήσουν. Σε πολλές περιπτώσεις γίνονται επιθετικοί και δολοφονούν. 

Η νέα μελέτη καταρρίπτει την επιστημονική θεωρία ότι η ψυχική νόσος οφείλεται σε προβλήματα «καλωδίωσης» αλλά δείχνει ότι το πρόβλημα είναι διάσπαρτο σε όλο τον εγκέφαλο.

Μέχρι σήμερα οι αιτίες της νόσου παραμένουν άγνωστες αλλά είναι κληρονομική και κρατάει περίπου 7 γενιές.

Πολλοί ασθενείς για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα αναγκάζονται να παίρνουν αντιψυχωσικά φάρμακα σε όλη τη ζωή τους, με αρκετούς από αυτούς να εμφανίζουν παρενέργειες όπως αύξηση βάρους, τρέμουλα, υπνηλία, συναισθηματική αναισθητοποίηση κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ