Νέα μετάλλαξη του κορονοϊού: Ε484Κ
Ξεγελά εμβόλια και αντισώματα

Μια νέα μετάλλαξη στο στέλεχος του κορονοϊού που ξεκίνησε από τη Βρετανία έχει ανησυχεί τους επιστήμονες.
Τη στιγμή που οι ειδικοί εμφανίζονται καθησυχαστικοί, σε πρώτη φάση, για τις μεταλλάξεις, τονίζοντας ότι τα εμβόλια αποδίδουν, ο κορονοϊός συνεχίζει να εξελίσσεται.

Οπως αναφέρει το BBC, η μετάλλαξη που αρχικά διαπιστώθηκε στο Κεντ και εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο «δείχνει να βρίσκεται υπό κάποια ανησυχητική γενετική αλλαγή». Τα τεστ που έγιναν σε κάποια θετικά δείγματα ασθενών με κορονοϊό έδειξαν μια μετάλλαξη, που ονομάζεται E484K.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη, σύμφωνα με το BBC, έχει διαπιστωθεί στη Νότιο Αφρική και τη Βραζιλία και ήδη ανησυχεί τους ειδικούς.
«Παρότι αυτή η αλλαγή μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται λειτουργούν» λένε οι ειδικοί.

Πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη

Η Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει να κάνει αυξημένους ελέγχους για να ελέγξει τη διασπορά των μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, γίνονται έκτακτα τεστ για τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε διάφορα σημεία του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τίθενται πιο αυστηροί ταξιδιωτικοί περιορισμοί.
Ειδικοί που εργάζονται με το Public Health England έχουν διαπιστώσει λίγα κρούσματα του στελέχους με τη μετάλλαξη E484K. Πρόκειται για 11 περιστατικά σε μια δεξαμενή 214.159 δειγμάτων. Σε ό,τι αφορά το πόσο ανησυχητική είναι η νέα μετάλλαξη, ο δρ Τζούλιαν Τανγκ από το πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε πως είναι σημαντικό οι άνθρωποι να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown ώστε να μειωθούν τα κρούσματα και να αποτραπούν οι ευκαιρίες που δίνονται στον ιό να μεταλλαχθεί περαιτέρω.

«Σε κάθε άλλη περίπτωση, όχι μόνο ο ιός θα συνεχίσει να διασπείρεται, αλλά και θα εξελίσσεται» εξήγησε. Ο Τανγκ υποστήριξε ότι η ανεξέλεγκτη διασπορά μπορεί να δημιουργήσει ένα «χωνευτήρι», απ’ όπου θα ξεπηδούν διάφορες μεταλλάξεις.

Κάποιες πρώτες έρευνες, σύμφωνα με το BBC, δείχνουν ότι η μετάλλαξη E484K «μπορεί να βοηθήσει τον ιό να ξεφύγει από συγκεκριμένα τμήματα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζονται αντισώματα».
Τι λένε οι παρασκευαστές εμβολίων
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Moderna ισχυρίζεται ότι το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό απέναντι σε στελέχη με τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, παρότι η ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή ή ίδιας διάρκειας.

«Δυο εμβόλια για τον κορονοϊό που ενδέχεται να εγκριθούν σύντομα, το ένα από τη Novavax και το άλλο από τη Janssen, δείχνουν επίσης να προσφέρουν προστασία» προσθέτει το BBC και καταλήγει ως εξής:

«Ακόμα και στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τα εμβόλια μπορούν να ανασχεδιαστούν και να “πειραχθούν” ώστε να ταιριάζουν (σ.σ. στις μεταλλάξεις), μέσα σε διάστημα εβδομάδων ή μηνών, λένε οι ειδικοί. Η θετική ανάγνωση μπορεί να είναι ότι τα νέα στελέχη μεταλλάσσονται με παρόμοιους τρόπους και όχι αποκλίνοντας μεταξύ τους»