Τι έδειξε η έρευνα;

Πολλά αντικολλητικά σκεύη που χρησιμοποιούμε περιέχουν υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες (γνωστές διεθνώς εν συντομία ως PFAS).

Αυτές τις ουσίες μπορεί να συναντήσουμε σε χαλιά ανθεκτικά στους λεκέδες, και οι οποίες συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

 

 

Οι ίδιες ουσίες στο παρελθόν είχαν γίνει αντικείμενο έρευνας και είχε διαπιστωθεί ότι συνδέονται με καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και υψηλή χοληστερίνη.

Η  νέα έρευνα προσθέτει σε αυτό τον κατάλογο και την παχυσαρκία. Ίσως όσοι προσπαθούν να χάσουν κιλά, θα έπρεπε να αποφεύγουν αυτές τις ουσίες.

 

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό “PLoS Medicine”, σύμφωνα με τις βρετανικές «Guardian» και «Telegraph», μελέτησαν για χρονικό διάστημα δύο ετών 621 υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους που προσπαθούσαν να κάνουν δίαιτα.

Οι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες χρησιμοποιούνται εδώ και πάνω από 60 χρόνια σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, από συσκευασίες τροφίμων έως ρούχα και κουζινικά σκεύη. Μπορούν να συσσωρευθούν τόσο στις τροφές όσο και στο πόσιμο νερό, ενώ παραμένουν στο ανθρώπινο σώμα για αρκετό καιρό.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι PFAS επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και την άρα την ταχύτητα καύσης των θερμίδων, με συνέπεια ένας άνθρωπος να χάνει βάρος πιο δύσκολα.

«Συνήθως σκεφτόμαστε τις PFAS σε σχέση με πιθανά σπάνια προβλήματα υγείας όπως ο καρκίνος, όμως φαίνεται πως οι ουσίες αυτές παίζουν επίσης ρόλο στην παχυσαρκία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποφυγή ή η μείωση της έκθεσης στις ουσίες αυτές μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες, να διατηρήσουν ένα σταθερό σωματικό βάρος, αφότου έχουν χάσει με επιτυχία μερικά κιλά», δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Φίλιπ Γκράντζιαν.

Άλλοι όμως ερευνητές, όπως ο καθηγητής τοξικολογίας Άλαν Μπούμπις του Imperial College του Λονδίνου, εξέφρασαν επιφυλάξεις ότι προς το παρόν είναι αδύνατο να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι όντως αυτές οι ουσίες ευθύνονται για την ανάκτηση των χαμένων κιλών.

Ανέφερε ότι «όπως και οι ερευνητές παραδέχονται, υπάρχει πιθανότητα ότι ορισμένα τουλάχιστον ευρήματα οφείλονται στην τύχη». Τόνισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)