Καρκίνος των Ωοθηκών
Ποια είναι τα συμπτώματα;

Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο των Ωοθηκών η σημερινή (08/05) και μπορεί να γίνει αφορμή για μια πιο λεπτομερή ενημέρωση σχετικά με αυτή τη μορφή καρκίνου που παρότι εμφανίζεται λιγότερο συχνά από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι πιο θανατηφόρος.

Δύο παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό είναι πρώτον, η απουσία ενός αξιόπιστου τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου και δεύτερον, το γεγονός ότι τα συμπτώματα συχνά συγχέονται με άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες (όπως το ευερέθιστο έντερο) και οι περισσότερες γυναίκες αναζητούν βοήθεια αφού ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία.

Όπως υπενθυμίζουν οι Υπέροχες Γυναίκες σε νέα ανάρτησή τους:

«Τα ποσοστά θνησιμότητας για τον καρκίνο των ωοθηκών έχουν μειωθεί ελάχιστα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Ωστόσο, άλλοι καρκίνοι έχουν δείξει πολύ μεγαλύτερη μείωση της θνησιμότητας, λόγω πολλών παραγόντων.

»Ο καρκίνος των ωοθηκών ευθύνεται για το 2,5% των καρκίνων στις γυναίκες.

»Ενώ ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο 11ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, είναι η πέμπτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες.

»Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο πιο θανατηφόρος από τους γυναικολογικούςκαρκίνους.

»Ο τακτικός γυναικολογικός έλεγχος είναι σαφές ότι μπορεί να σώσει ζωές. Ας μην περιμένουμε τα συμπτώματα να μας χτυπήσουν την πόρτα και ας μην αναβάλλουμε το ετήσιο check-up μας! Η ενημέρωση και η πρόληψη μπορούν να αποδειχτούν σωτήριες!».

Σύμφωνα με την αυστραλιανή οργάνωση Cancer Council, για τα συμπτώματα, ο γιατρός σας θα κάνει μία γενική εξέταση προκειμένου να διαπιστώσει τι είναι αυτό που σας προκαλεί αδιαθεσία. «Θα σας ρωτήσουν για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να έχετε, όπως φούσκωμα ή πόνο στην κοιλιά ή την περιοχή του στομάχου σας, να μην πεινάτε ή να μη θέλετε να φάτε, να αισθάνεστε γρήγορα χορτάτες, να μην μπορείτε να κρατάτε τα ούρα σας και να χρειάζεται να ουρήσετε συχνά».

Αρχικές εξετάσεις που μπορεί να κάνετε

Γυναικολογική εξέταση. Ο γιατρός θα κοιτάξει την κοιλιά και τον κόλπο σας για να ελέγξει για αναπτύξεις ή όγκους.

Ορθική εξέταση. Ο γιατρός εισάγει ένα δάχτυλο με γάντι στο πίσω μέρος σας για να ελέγξει για προβλήματα στον πρωκτό και στον ορθό.

Υπερηχογράφημα πυέλου. Ένας γυναικολόγος ακτινοδιαγνώστης (επαγγελματίας υγείας με εμπειρία σε αυτόν τον τύπο υπερήχων) εισάγει ένα μικρό εργαλείο υπερήχων στον κόλπο σας. Κύματα ήχου χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν τις ωοθήκες σας.

Αξονική τομογραφία (CT). Υπολογιστές και ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν μια λεπτομερή εικόνα των ωοθηκών σας.

Εξέταση αίματος. Ένα δείγμα αίματος συλλέγεται για να εκτιμηθεί η γενική κατάσταση της υγείας σας και να εξεταστούν δείκτες όγκων στο σώμα σας.

Εξετάσεις που γίνονται λιγότερο συχνά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη

Βιοψία με καθοδήγηση εικόνας. Υπολογιστές και ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται για να απεικονίσουν λεπτομερώς τις ωοθήκες ώστε να μπορεί να γίνει μία βιοψία. Η βιοψία είναι όταν ένα μικρό δείγμα από την ωοθήκη αφαιρείται για να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο. Η βιοψία της ωοθήκης θα πρέπει να γίνει μόνο κατόπιν της επιθεώρησης του ειδικού.

Γαστρεντερική ενδοσκόπηση. Ένας ευέλικτος σωλήνας που έχει επάνω φωτογραφική μηχανή (ονομάζεται ενδοσκόπιο) εισάγεται μέσα στη μύτη ή το λαιμό σας. Το ενδοσκόπιο παίρνει φωτογραφίες του οισοφάγου και του στομαχιού. Ο ειδικός γιατρός σας ή ο γιατρός σας θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για αυτή την εξέταση.

Κολονοσκόπηση. Μία μικρή φωτογραφική μηχανή μέσα σε σωλήνα εισάγεται στο πίσω μέρος σας προκειμένου να εξεταστεί το παχύ σας έντερο. Ο ειδικός γιατρός σας ή ο γιατρός σας θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε για αυτή την εξέταση.

Αν ο γιατρός σας έχει κάποιες ανησυχίες, θα σας παραπέμψει σε έναν ειδικό (γυναικολόγο ή γυναικολόγο ογκολόγο) σε δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική για περισσότερες εξετάσεις. Οι γυναικολόγοι ογκολόγοι είναι γιατροί που είναι εκπαιδευμένοι στον καρκίνο των ωοθηκών.