Κερί στο αυτί
Τι αποκαλύπτει για την υγεία σας;

Τις περισσότερες φορές έπειτα από ένα απολαυστικό ντους καθαρίζουμε ως επί το πλείστον τα αυτάκια μας!

Το χρώμα της κυψελίδας μπορεί μαρτυρήσει πολλά για τη γενική υγεία μας και να δώσει πολύτιμες ενδείξεις ακόμα κι όταν κάτι δεν πάει καλά.

Ο ρόλος της κυψελίδας για το σώμα

Το κερί των αυτιών θεωρείται ένα πολύ σημαντικό μέρος του φυσικού αμυντικού μας συστήματος.

Η κυψελίδα σχηματίζεται από τους αδένες στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού και προστατεύει το δέρμα και το αυτί από το νερό και τη μόλυνση.

 

Κερί στο αυτί

 

Το κερί στα αυτιά μπορεί να είναι υγρό ή ξηρό, αλλά η ελάχιστη ή η υπερβολική ποσότητα μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.

Εάν αντιμετωπίζετε τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να έχετε συσσώρευση κυψελίδας και θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό:

Πόνος στα αυτιά ή αίσθηση ότι τα αυτιά σας είναι «βουλωμένα»

– Μερική απώλεια ακοής

– Εμβοές ή θορύβους στο αυτί

– Φαγούρα ή άσχημη οσμή

– Βήχας

Τι λέει η κυψελίδα των αυτιών για την υγεία σας

Χρώμα

Το χρώμα της κυψελίδας κάθε ανθρώπου μπορεί να ποικίλλει, αλλά υπάρχουν μερικά φυσιολογικά χρώματα και άλλα που υποδηλώνουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η φυσιολογική κυψελίδα ποικίλλει από ανοιχτό πορτοκαλί έως σκούρο καφέ, αλλά εάν είναι κίτρινη, πράσινη, λευκή ή μαύρη, αυτό υποδηλώνει λοίμωξη και πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Παράξενη Μυρωδιά

Το κερί των αυτιών σας δεν πρέπει ποτέ να έχει οσμή. Εάν συμβαίνει αυτό, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι μιας λοίμωξης.

Φολίδες

Εάν το κερί του αυτιού είναι ξηρό και δημιουργεί φολίδες, θα μπορούσατε να έχετε ένα άλλο δερματικό πρόβλημα που είναι διαδεδομένο, όπως το έκζεμα. Αυτό το σύμπτωμα, συνοδευόμενο από πόνο, μπορεί επίσης να είναι ψωρίαση, αν και είναι λιγότερο συχνή.

«Οι ασθενείς συνήθως γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την πάθηση επειδή θα δουν εξανθήματα και αλλού, αλλά σίγουρα πρέπει να το αντιμετωπίσουν», λέει ο Tweel.

Φαγούρα στα αυτιά

Η πολύ συχνή φαγούρα στα αυτιά δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά εάν έχετε συνεχώς κνησμό και τάση να ξύνεστε, υπάρχει πιθανότητα λοίμωξης.

Αφαίρεση κυψελίδας: Πώς θα το κάνετε με τον σωστό τρόπο

Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες επειδή διακινδυνεύετε να σπάσετε το τύμπανο του αυτιού. Είναι επίσης δυνατό να εισχωρήσει το κερί ακόμα πιο βαθιά στο αυτί. Οι μπατονέτες μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακής μόλυνσης στο εξωτερικό κανάλι του αυτιού.

 

Κερί στο αυτί

 

Αντ ‘αυτού, επισκεφθείτε έναν γιατρό σε τακτική βάση για να καθαρίσει τα αυτιά σας, ή δοκιμάστε αυτή την ασφαλή μέθοδο καθαρισμού στο σπίτι:

1. Μαλακώστε το κερί

Χρησιμοποιήστε ένα σταγονόμετρο για να εφαρμόσετε μερικές σταγόνες baby oil ή γλυκερίνης στο κανάλι του αυτιού σας.

2. Χρησιμοποιήστε ζεστό νερό

 Μετά από 1-2 μέρες, όταν το κερί έχει μαλακώσει, χρησιμοποιήστε μια σύριγγα για να ρίξετε απαλά ζεστό νερό στο κανάλι του αυτιού σας. Γυρίστε το κεφάλι σας στο πλάϊ και αφήστε το νερό να εισέλθει στο αυτί. Όταν τελειώσετε, γυρίστε το κεφάλι από την άλλη πλευρά, αφήστε το νερό να στραγγίξει και στεγνώστε το αυτί σας με μια καθαρή πετσέτα.

Προσοχή: Μην ακολουθήσετε αυτή τη μέθοδο εάν έχετε διαβήτη, τρύπα στο τύμπανο (διάτρηση), δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα στο αυτί ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.