Νέα στοιχεία αναφορικά με τον κορονοϊό και το πώς έφτασε στον άνθρωπο είδαν το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνες επιστημόνων.
Σύμφωνα με αυτές πιο πιθανό θεωρείται ο ενδεχόμενο ο άνθρωπος να μολύνθηκε από τα βιζόν και όχι από τις νυχτερίδες ή τον παγκολίνο.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (12/1) ο Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, καθηγητής γενετικής στο ΑΠΘ ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πραγματοποιούνται έρευνες σε εκτρεφόμενα μινκ και σε μινκ που ζουν ελεύθερα στη φύση από όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φάρμες σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.
«Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με αναλύσεις του RNA, εξετάζεται το ενδεχόμενο να οφείλεται στα μινκ η αρχική μετάδοση του κορονοϊού στον άνθρωπο και όχι στη νυχτερίδα», δήλωσε ο καθηγητής.
Όπως τόνισε οι πληθυσμοί των βιζόν βρίσκονται υπό παρακολούθηση από το καλοκαίρι, όταν στην Ολλανδία και στη Δανία εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα σε φάρμες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το θέμα χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού και στη χώρα μας εξετάζεται το ενδεχόμενο εντοπισμού τους σε θετικά στον ιό δείγματα από μινκ και ανθρώπους.
Στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) βρίσκονται δείγματα από εργαζόμενους σε φάρμες εκτροφής μινκ της Δυτικής Μακεδονίας, που βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΒΕΑΑ δήλωσε στην ΕΡΤ πως «η διαδικασία αλληλούχισης του RNA θα δείξει αν έχουν μολυνθεί από μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού» υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν αυτό το σενάριο«. Ο κ. Θάνος διέψευσε δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ήδη έχουν εντοπιστεί κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού σε Κοζάνη, Καστοριά και Γρεβενά, λέγοντας πως «πρόκειται για παρερμηνεία δηλώσεών του».
Τα περιστατικά μολύνσεων σε ζώα και ανθρώπους σε φάρμες εκτροφής μινκ της Δυτικής Μακεδονίας κατά τη διάρκεια του δεύτερου πανδημικού κύματος, οδήγησαν στη λήψη αυξημένων υγειονομικών μέτρων στις φάρμες, ενώ στο Βόιο Κοζάνης θανατώθηκαν περίπου 2.500 χιλιάδες μινκ.