Κορονοϊός: Εκτινάχθηκαν τα ραντεβού εμβολιασμού
Αυξητικές τάσεις καταγράφουν τα κρούσματα

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ειδικότερα για την εικόνα της πανδημίας στην Αττική, ο καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης είπε πως στην περιοχή της πρωτεύουσας την τελευταία εβδομάδα έχει καταγραφεί μία αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα που φτάνει στο 60%-65%, κάτι που σημαίνει, όπως είπε, πως το ερχόμενο 5ήμερο στην Αττική μπορούν να καταγραφούν περισσότερα από 1.550 κρούσματα την ημέρα.

Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτό, είπε πως η αναλογία στα νοσοκομεία μεταξύ εισαγωγών και εξιτηρίων είναι 4 προς 1 και η κάλυψη στις ΜΕΘ είναι περίπου στο 89%. Οπότε, είπε, το επόμενο 15ήμερο, είναι κρίσιμο. Προβλέποντας για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Θωμαΐδης είπε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί, λέγοντας πως ίσως δούμε τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν τα 9.000 ή ακόμα και τα 10.000.

Να σημειωθεί ότι χθες κατεγράφη νέο αρνητικό ρεκόρ, με 7.335 κρούσματα, και ήταν Δευτέρα, μέρα κατά την οποία μέχρι πριν από λίγο καιρό ο αριθμός των μολύνσεων που ανακοινώνονταν ήταν πάντα μικρότερος λόγω του μικρότερου αριθμού των τεστ. Την Τρίτη, πάντα τα κρούσματα είναι πιο αυξημένα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των τεστ που γίνονται, μετά και το Σαββατοκύριακο.

Ταυτόχρονα, χθες είχαμε 65 νεκρούς και 477 ασθενείς στις ΜΕΘ, από τους οποίους το 84,28% ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι εμφανής, καθώς η αύξηση στις νοσηλείες είναι μεγάλη το τελευταίο διάστημα. Συνολικά, εκτιμάται ότι νοσηλεύονται πάνω από 3.500 άτομα σε όλη τη χώρα. Χθες μόνον είχαμε 440 νέες εισαγωγές.

Το μήνυμα για να σπεύσουν όλοι να εμβολιαστούν είναι αυτό που εκπέμπουν όλοι, οι ειδικοί και η κυβέρνηση. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών, αλλά και τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο φαίνεται άλλωστε ότι παρακίνησαν αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας, που ήταν έως τώρα διστακτικοί με το εμβόλιο, να εμβολιαστούν, ενώ αυξημένα είναι και τα ραντεβού για τρίτη δόση.
Συγκεκριμένα, χθες, 47.275 πολίτες είχαν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση.

Ταυτόχρονα, 72.000 ήταν τα ραντεβού που κλείστηκαν για την τρίτη-ενισχυτική δόση.