Η μετάδιση του κορονοϊού μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ εύκολα τόσο από ασυμπτωματικούς, όσο και από μολυσμένους ανθρώπους.
Ο τρόπος είναι απλός: αρκούν μόλις μερικά μικρά σταγονίδια αερολύματος κατά την εκπνοή.
Υψηλού κινδύνου και άκρως ριψοκίνδυνη θεωρείται και μια απλή ομιλία σε κοντινή απόσταση από το άλλο άτομο.
Δείτε επίσης: Μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα
Στο επιστημονικό περιοδικό Physics of Fluids της AIP Publishing, επιστήμονες από την Ιαπωνία δημοσίευσαν μια έρευνα που κάνει στην κυριολεξία τον γύρο του διαδικτύου.
Η μέλετη επικεντρώθηκε στη ροή της εκπνοής μεταξύ δύο ανθρώπων που συνομιλούν σε κοντινή απόσταση και συγκεκριμένα στην περίπτωση ενός οδοντιάτρου με τον ασθενή του.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα για την παραγωγή τεχνητού καπνού που αποτελείται από σταγονίδια διαμέτρου περίπου 1/10 του μικρού. Αυτό το μέγεθος σταγονιδίων είναι παρόμοιο με ενός σωματιδίου κορονοϊού. Το υγρό που χρησιμοποιήθηκε στους ατμοποιητές ήταν ένα μείγμα γλυκερίνης και προπυλενογλυκόλης. Έτσι προκλήθηκε ένα νέφος μικροσκοπικών σταγονιδίων, τα οποία διαθλούν το φως από ένα λέιζερ.
Αυτό επέτρεψε στην κάμερα να καταγράψει τα σχέδια ροής αέρα κατά την εκπνοή και το αποτέλεσμα ήταν το εξής:
Για να μελετήσει την επίδραση της ομιλίας κατά την εκπνοή, η λέξη «onegaishimasu», ένας τυπικός ιαπωνικός χαιρετισμός σε επιχειρηματικό περιβάλλον, εκφωνήθηκε επανειλημμένα κατά τη μαγνητοσκόπηση. Τα πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε κομμωτήριο στο Yamano College of Aesthetics στο Τόκιο. Οι στάσεις σώματος που επιλέχθηκαν για την προσομοίωση, ήταν οι τυπικές σε καταστάσεις κομμωτηρίων και ιατρείων. Ένα παράδειγμα ήταν “πελάτης” που έκατσε για λούσιμο σε κομμωτήριο.
Τα πειράματα αποκάλυψαν ότι υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει ο πελάτης - ασθενής κορονοϊό, αρκεί να εισπνεύσει αέρα από ένα άτομο που μιλάει χωρίς μάσκα, καθώς ο εκπνεόμενος αέρας έχει την τάση να πηγαίνει προς τα κάτω.
Όταν ένας τεχνικός χρησιμοποιεί μάσκα ή ακόμα και κάποια ασπίδα προσώπου, η ασπίδα εμποδίζει την πτώση σταγονιδίων που διαρρέουν από την μάσκα στον πελάτη
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν επίσης με ασπίδες προσώπου και διαπίστωσαν ότι μπορούν να αποτρέψουν τυχόν αερολύματα που διαρρέουν από την μάσκα του τεχνικού από το να πέσουν προς τον πελάτη.
“Η ασπίδα προσώπου έκανε τον εκπνεόμενο αέρα να κινηθεί προς τα πάνω”, είπε ο Ishii. «Ως εκ τούτου, είναι πιο αποτελεσματικό να φοράτε μάσκα και ασπίδα προσώπου κατά την παροχή υπηρεσιών σε πελάτες«.