Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία
Πήρε έγκριση το εμβόλιο της Pfizer

Το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορoνοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Βρετανία - την πρώτη χώρα στην Δύση που εγκρίνει εμβόλιο κατά του κορoνοϊού - και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο τωνPfizer/BioNTech για χρήση», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Βρετανίας.
Και συνέχισε: «Αυτό έρχεται μετά από μήνες αυστηρών κλινικών δοκιμών και διεξοδική ανάλυση των δεδομένων από ειδικούς του MHRA που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο πληροί τα αυστηρά πρότυπα ασφάλειας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Η επιτροπή θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες συμβουλές της για τις ομάδες προτεραιότητας για τη λήψη του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των ενοίκων σε κέντρα φροντίδας, του προσωπικού υγείας και περίθαλψης, των ηλικιωμένων και των κλινικά ευάλωτων».

Την επόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι εμβολιασμοί

Συμπληρώνοντας ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε: «Το εμβόλιο θα διατεθεί σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο από την επόμενη εβδομάδα. Το NHS έχει δεκαετίες εμπειρίας στην παροχή προγραμμάτων εμβολιασμού μεγάλης κλίμακας και θα αρχίσει να εφαρμόζει τις εκτεταμένες προετοιμασίες του σε δράση για να παρέχει φροντίδα και υποστήριξη σε όλους όσους επιλεγούν για εμβολιασμό. Για να βοηθήσουμε την επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού, είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεχίσουν να διαδραματίζουν τον ρόλο τους και να τηρούν τους απαραίτητους περιορισμούς, ώστε να μπορούμε να καταστείλουμε περαιτέρω τον ιό και να επιτρέψουμε στο NHS να κάνει τη δουλειά του».
Οι πρώτες δόσεις θα φτάσουν τις επόμενες ημέρες, ανέφερε η Pfizer/BioNTech. Το Ηνωμένο Βασίλειο αγόρασε 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει 95% αποτελεσματικότητα στις τελικές δοκιμές του.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, δήλωσε: «Η σημερινή άδεια έκτακτης ανάγκης στο Ηνωμένο Βασίλειο, σηματοδοτεί μαι ιστορική στιγμή στον αγώνα κατά του Covid-19. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι ένας στόχος στον οποίο εργαζόμαστε από τότε που δηλώσαμε για πρώτη φορά ότι η επιστήμη θα κερδίσει και επικροτούμε το MHRA για την ικανότητά του να διεξάγει προσεκτική αξιολόγηση και να λάβει έγκαιρα μέτρα για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Καθώς αναμένουμε περαιτέρω εγκρίσεις, επικεντρωνόμαστε στο να προχωρήσουμε για την ασφαλή παροχή ενός εμβολίου υψηλής ποιότητας σε όλο τον κόσμο. Με χιλιάδες ανθρώπους να μολύνονται, κάθε μέρα έχει σημασία στην συλλογική κούρσα για να τερματιστεί αυτή η καταστροφική πανδημία».