Άσχημα τα νέα...

Λιγότεροι υδατάνθρακες, περισσότερη... ζωή!

Αυτό είναι το μυστικό για μια μακρά αλλά συγχρόνως υγιή ζωή σύμφωνα με μια Αμερικανίδα γενετίστρια, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις μελέτες της σχετικά με τη γήρανση.

Το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα της μακροζωίας αφορά στη μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή, ακόμη και στην πλήρη αποχή από αυτούς, εάν είναι δυνατόν.

 

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, Σίνθια Κένιον, ανακάλυψε ότι οι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε καθημερινά- από τις μπανάνες και τις πατάτες, ως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και τα κέικ- επιδρούν σε δύο σημαντικά γονίδια τα οποία «κυβερνούν» την καλή φυσική κατάσταση και τη μακροζωία.  

Η ανακάλυψη έγινε αρχικώς μετά από πειράματα σε γεωσκώληκες και ιδιαιτέρως στον C. elegans που αποτελεί ένα γνωστό μοντέλο μελέτης για τους ειδικούς που ασχολούνται με τη γήρανση. Παρεμβαίνοντας σε γονίδια του σκώληκα, η ειδικός κατάφερε να αυξήσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του. Και όχι μόνο αυτό: «η μακροζωία φάνηκε να συνδέεται και με υγεία», όπως είχε αναφέρει  η Δρ. Κένιον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Wellcome Collection στο Λονδίνο.

Η καθηγήτρια εξήγησε στην ομιλία της ότι η μείωση της λειτουργίας ενός και μόνο γονιδίου μέσω παρέμβασης των επιστημόνων διπλασίασε αρχικώς τον χρόνο ζωής των σκωλήκων: «Αντί να πεθάνουν στις 20 ημέρες όπως είναι το φυσιολογικό, έζησαν περισσότερες από 40 ημέρες και μάλιστα οι σκώληκες έμοιαζαν και συμπεριφέρονταν ως νεαροί. Εάν μπορούσαμε να κάνουμε μια αντιστοιχία με τον άνθρωπο ήταν σαν να νόμιζε κάποιος ότι έβλεπε έναν 30χρονο και ανακάλυπτε ότι ήταν στην πραγματικότητα 60χρονος».

Με πιο εξελιγμένη γενετική παρέμβαση η Δρ. Κένιον έχει καταφέρει να κάνει κάποιους σκώληκες να ζουν έως και 144 ημέρες- 450 «ανθρώπινα» έτη !

Όπως φάνηκε από πειράματα, τα γονίδια που ελέγχουν τη μακροζωία στους σκώληκες είναι τα ίδια και στους αρουραίους και στα ποντίκια, πιθανότατα στους πιθήκους και, σύμφωνα με ενδείξεις, και στον άνθρωπο.

Οι μελέτες της Δρος Κένιον δείχνουν ότι το μυστικό που κρύβεται πίσω από τη δράση των γονιδίων της μακροζωίας είναι η μείωση των υδατανθράκων στη διατροφή. Γιατί;

Το ένα από τα δύο κύρια γονίδια που φάνηκε ότι επιδρούν στο προσδόκιμο ζωής ελέγχει την παραγωγή ινσουλίνης και οι υδατάνθρακες οδηγούν σε αύξηση της παραγωγής ινσουλίνης από τον οργανισμό.

 

Όσο πιο πολλούς υδατάνθρακες καταναλώνει ένα άτομο τόσο περισσότερη δράση έχει το συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο με τη σειρά του δεν ενεργοποιεί ένα δεύτερο γονίδιο το οποίο αποτελεί το «ελιξίριο» της ζωής.

Σίγουρα απαιτούνται και άλλες μελέτες για να καταλήξουμε στο εάν στον άνθρωπο οι υδατάνθρακες στερούν χρόνια ζωή, αλλά το κρατήσουμε στο μυαλό μας μέχρι τότε!