Και που εντοπίζονται;

Καθημερινά τα χέρια και τα δάχτυλα μας έρχονται σε επαφή με βρώμικες επιφάνειες, και αγγίζουν εκατομμύρια βακτήρια.

Εάν γνωρίζαμε τι αγγίζουμε θα… κυκλοφορούσαμε με γάντια και μάσκες.

Σε κάθε περίπτωση πολλά από αυτά τα βακτήρια ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γνωρίζετε όμως τι ακριβώς και πόσα βακτήρια κουβαλάμε;

Αν σας λέγαμε ότι το δέρμα μας έρχεται σε επαφή, και κουβαλάει περισσότερα βακτήρια από ολόκληρο τον πληθυσμό στις ΗΠΑ, θα το πιστεύατε; Δείτε το βίντεο και πιστέψτε το. Εάν μετά τρέξετε να κάνετε μπάνιο, δεν φταίμε εμείς. Πραγματικά ότι δείτε ισχύει.

1. Μόνο το 43% των μαμάδων πλένουν τα χέρια τους αφότου αλλάξουν πάνα στο παιδί τους.

2. Ο πάγκος στα fast foods είναι περίπου 70% πιο βρώμικος και με περισσότερα βακτήρια από ότι το νερό της λεκάνης.

3. Μόνο ένας στους 10 πλένει τα χέρια του αφότου πάει στην τουαλέτα. Οι υπόλοιποι 9, απλά φεύγουν με άπλυτα χέρια.

4. Προσοχή πως τραβάτε το καζανάκι. Πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι, όταν πατάτε το κουμπί. Επιστήμονες μέτρησαν ότι μικροσταγονίδια με βακτήρια ούρων ή κοπράνων, μπορεί να εκτοξευθούν μέχρι και σε απόσταση 2 μέτρων.

5. Κατά μέσο όρο, στην τάβλα κοπής της κουζίνας (εκεί που κόβουμε τα φρούτα, τις ντοματούλες, τα κρέατα κτλ) υπάρχουν 200% περισσότερα βακτήρια από ότι στο καπάκι μιας λεκάνης.

6. Μέσα στο ψυγείο μας στα αποθηκευτικά συρτάρια για τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούμε να έχουμε ένα επίπεδο ασφαλείας, για τα βακτήρια, τουλάχιστον 750 φορές μεγαλύτερο από ότι στο υπόλοιπο ψυγείο.

7. Οι γυναικείες τσάντες στο χερούλι τους έχουν περισσότερα από 10.000, ανά τετραγωνική ίντσα. Μάλιστα το 30% εξ αυτών είναι βακτήρια από ούρα που προφανώς κάποια γυναίκα δεν έπλυνε τα χέρια της και τα μετέφερε στην τσάντα της.

8. Όταν πλένουμε τα ρούχα μας στο πλυντήριο τα βακτήρια δεν πεθαίνουν (ακόμη και πολλά βακτήρια που βρίσκονται στα ούρα). Χρειάζεται η πλύση να γίνει, για να πούμε ότι τα ρούχα καθάρισαν, σε υψηλότερους από 40 βαθμούς Κελσίου.

9. Γνωρίζετε ότι το κορμί μας αποτελεί το σπίτι για περισσότερα από 1000 βακτήρια που ακόμη και με το μπάνιο δεν απομακρύνονται; Πολλά από αυτά βέβαια βοηθούν πολλές λειτουργίες αλλά και λειτουργούν σαν ασπίδα του οργανισμού. Δεν παύουν όμως να είναι βακτήρια.

 

10. Γνωρίζετε για παράδειγμα ότι 1 στους 4 που παίρνει το μετρό, ή το λεωφορείο, κάποια στιγμή έχει πάει στην τουαλέτα, τα χέρια του έχουν έρθει σε επαφή με σταγόνες από τα ούρα του, ή χειρότερα με τα κόπρανα του, δεν τα έχει πλύνει και μετά ακουμπάει τις χειρολαβές που αργότερα θα αγγίξουμε και εμείς.