Πότε θα δοθεί έγκριση για τα εμβόλια στην Ελλάδα;
Ποιοι θα προηγηθούν;

Για την έγκριση και τη διάθεση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αλλά και για το πότε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα μίλησαν ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, και ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μετά και την είδηση πως ξεκινούν άμεσα οι εμβολιασμοί στη Βρετανία.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Βρετανία
Και οι δύο καθηγητές, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκτίμησαν ότι μέσα στον Ιανουάριο θα μπορούσαν να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας και μάλιστα ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε ότι, αν και δύσκολο, ο πρώτος εμβολιασμός θα μπορούσε να γίνει ίσως και συμβολικά πριν από το τέλος του έτους.
Ο κ. Δημόπουλος ανέφερε δύο ημερομηνίες, 7 Δεκεμβρίου και 17 Δεκεμβρίου, ως πιθανές για έκδοση απόφασης από τον FDA για τα εμβόλια και εξήγησε ότι θα χρειαστούν ορισμένες ημέρες για να προχωρήσει η διαδικασία και η διανομή των εμβολίων. Διαβεβαίωσε ότι μετά την έγκριση από τον FDA η ασφάλεια των εμβολίων είναι εξασφαλισμένη, αλλά και η αποτελεσματικότητά του για την περίοδο στην οποία αναφέρονται οι μελέτες, δηλαδή για περίοδο 2 έως 3 μηνών.
Όπως είπε ο πρύτανης, δεν πρέπει να υπάρχει ανασφάλεια μήπως υπάρχει  κάτι που δεν έχουμε μάθει ή μας έκρυψαν, καθώς σε αυτή τη φάση των μελετών δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Ο κ. Μανωλόπουλος συμφώνησε, λέγοντας επιπρόσθετα ότι τα δεδομένα των εμβολίων αλλά και τα πρωτόκολλα έχουν όλα δημοσιευθεί και η έγκριση των εμβολίων είναι πλέον ένα σχεδόν τυπικό  θέμα.

Ποιοι θα προηγηθούν στον εμβολιασμό
Για την προτεραιότητα που θα δοθεί στους εμβολιασμούς, ο καθηγητής εξήγησε ότι κάθε χώρα θα αποφασίσει τη στρατηγική της, αλλά αυτό που δεν αμφισβητεί κανείς είναι ότι θα προηγηθεί το υγειονομικό προσωπικό. Στη Γαλλία θα συνεχίσουν με τους οίκους ευγηρίας και μετά με τις ευπαθείς ομάδες και στις ΗΠΑ η σειρά θα είναι αντίστροφη, εξήγησε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δημόπουλος εξήγησε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά, καθώς όταν μιλάμε για εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων μιλάμε για 3 εκατ. πολίτες και δεν θα πρέπει όλοι να περιμένουν να εμβολιαστούν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη διάθεση του εμβολίου.

Επίσης προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται και μετά τους πρώτους εμβολιασμούς, καθώς υπάρχουν θέματα που δεν έχουν διασαφηνιστεί, όπως εάν ο εμβολιασμένος μεταδίδει τον ιό ή η προφύλαξη που παρέχεται σε πολύ ηλικιωμένους πολίτες.