Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ) είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη ανδρολογική νόσος και το πρόβλημα ξεκινάει από την δυσκολία ορισμού της. Κατά καιρούς έχουν προταθεί πολλοί ορισμοί ωστόσο πολύ πρόσφατα η αρμόδια παγκόσμια επιτροπή σεξουαλικής ιατρικής (ISSM) κατέληξε σε ένα ορισμό που αποτελεί και τον πρώτο που στηρίζεται σε σαφή επιστημονικά δεδομένα. Σύμφωνα με αυτόν η ΠΕ χαρακτηρίζεται από:

  • Εκσπερμάτιση η οποία εμφανίζεται πριν ή ελάχιστα μετά (1 λεπτό) της εισόδου του πέους στο κόλπο (μόνιμη ΠΕ) ή εκσπερμάτιση η οποία μειώνεται σε 3 λεπτά η λιγότερο ενώ διαρκούσε περισσότερο (επίκτητη ΠΕ)
  • Αδυναμία καθυστέρησης της εκσπερμάτισης σε σχεδόν όλες τις επαφές
  • Αρνητικές συνέπειες στην ερωτική ζωή του ασθενούς

Ένα ακόμα πρόβλημα στην προσπάθεια αντιμετώπισης της νόσου είναι η σωστή διάγνωσή της.

Ουσιαστικά η διάγνωση της ΠΕ γίνεται με την λήψη ιστορικού από τον ασθενή και με την βοήθεια συγκεκριμένων ερωτηματολογίων που συμπληρώνει ο ασθενής (IELT ,PEDT). Αν και η ακριβής συχνότητα της νόσου στον παγκόσμιο πληθυσμό είναι δύσκολο να υπολογιστεί λόγω κυρίως ότι πολλοί άνδρες δεν αναζητούν βοήθεια, στοιχεία την καθορίζουν κοντά στο 5%. Αντιστοίχως λίγα είναι γνωστά για τους αιτιολογικούς παράγοντες της νόσου αλλά και για τον ακριβή μηχανισμό δημιουργίας της. Μελέτες στην βιβλιογραφία έχουν ενοχοποιήσει παράγοντες όπως παχυσαρκία, θυρεοειδοπάθειες, φλεγμονώδεις νόσους του προστάτη, αγχώδεις διαταραχές και τραυματικές σεξουαλικές εμπειρίες.

 

 

Το πρώτο βήμα στην επιτυχή θεραπεία της νόσου είναι η αναγνώριση της ύπαρξής της αλλά και η αναγνώριση των πιθανών προβλημάτων που τυχόν δημιουργεί.

Εφόσον η ΠΕ δεν επηρεάζει την σεξουαλική ζωή του άνδρα ή του ζευγαριού η θεραπεία περιορίζεται μόνο σε ψυχολογική και συμπεριφορική εκπαίδευση. Σε άνδρες που παραδέχονται ότι τους δημιουργεί προβλήματα το επόμενο βήμα είναι η σωστή ενημέρωση από τον ιατρό για την νόσο αλλά και για τα πιθανά αποτελέσματα των διαθέσιμων θεραπειών. Είναι σημαντικό αν γνωρίζει ο ασθενής ότι οι θεραπείες έχουν όρια στην δράση τους και οι επιδιώξεις του να μην είναι μη ρεαλιστικές.

Εφόσον τα παραπάνω έχουν συντελεστεί, ξεκινά ένας συνδυασμός ψυχολογικής υποστήριξης και συμπεριφορικής εκπαίδευσης του άνδρα.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση τυχόν αγχωδών διαταραχών αλλά και η χρήση συγκεκριμένων τεχνικών κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης που μπορούν να βελτιώσουν τον συνολικό χρόνο αυτής.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω η χρήση φαρμακευτικής θεραπείας ενδείκνυται και μπορεί αν βελτιώσει ακόμα περισσότερο τα τελικά αποτελέσματα. Το μόνο φάρμακο που έχει λάβει έγκριση για την αντιμετώπιση της ΠΕ είναι η δαποξετίνη που όμως έχει ένα ικανό προφίλ ανεπιθύμητων ενεργειών.

Λόγω λοιπόν των παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο προγραμματισμός της θεραπείας πρέπει να γίνεται με συνεργασία του ασθενούς με τον ανδρολόγο του ώστε να αποφευχθούν οι παρενέργειες και αν αυξηθούν οι πιθανότητες να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης εξατομικεύονται για τον κάθε ασθενή.

Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι εφόσον συνυπάρχει και στυτική δυσλειτουργία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πρώτη και πριν ξεκινήσει η θεραπεία για την ΠΕ.

 

Παναγιώτης Μουρμούρης Ουρολόγος - Ανδρολόγος MD MSc PhD FEBU

Πηγή:http://www.minu.gr