Μήνυμα αισιοδοξίας για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δοκίμασαν μια επεμβατική μέθοδο για την θεραπεία της άνοιας.

Στον εγκέφαλο τριών ασθενών τοποθέτησαν ένα είδος «βηματοδότη», ο οποίος ενεργοποιεί ζωτικές περιοχές του εγκεφάλου με ηλεκτρικό ρεύμα, με την ελπίδα ότι αυτό θα αντισταθμίσει σε ένα βαθμό τις βλάβες της άνοιας.

 

 

Τα αποτελέσματα ήταν ελπιδοφόρα με την ποιότητα της ζωής των ασθενών να βελτιώνεται αισθητά και να επιβραδύνεται η νόσος σημαντικά.

Η νέα τεχνική φυτεύει μέσω χειρουργικής επέμβασης βαθιά στον εγκέφαλο δύο μόνιμα μικροσκοπικά ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με μια γεννήτρια ηλεκτρικών παλμών (βηματοδότη) κάτω από το δέρμα του στήθους, έχει ήδη δοκιμασθεί σε πολλές χιλιάδες ασθενείς με σοβαρό Πάρκινσον και τώρα δοκιμάζεται πειραματικά και στη νόσο Αλτσχάιμερ.

 

 

Άλλοι επιστήμονες εκτίμησαν ότι, σε αυτό το πειραματικό στάδιο, είναι ακόμη πολύ νωρίς να πει κανείς πόσο η νέα μέθοδος μπορεί όντως να αποτελέσει αντίβαρο στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών των ασθενών με Αλτσχάιμερ. 

Οι ερευνητές δεν ευελπιστούν σε μια θεραπεία που θα αναστρέφει τις βλάβες, αλλά σε μια επανενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου, έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της άνοιας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ «Journal of Alzheimer’s Disease».