500γρ. ελιές μαύρες, χωρίς κουκούτσι
200γρ. πράσο
200γρ. κρεμμύδι
200γρ. πατάτες
200γρ. καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
100ml ελαιόλαδο
100ml κρασί λευκό
250γρ. γιαούρτι, για το σερβίρισμα
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το κροστίνι φέτας
5 φύλλα κρούστας
200γρ. φέτα τριμμένη
1 ματσάκι θυμάρι φρέσκο
1 ματσάκι ρίγανη φρέσκια
100ml ελαιόλαδο
Ξαρμυρίζετε τις ελιές με την ακόλουθη διαδικασία: τις βάζετε σε βραστό νερό για μερικά λεπτά και αμέσως μετά σε κρύο νερό. Εναλλακτικά μπορείτε να τις ξαρμυρίσετε μόνο με κρύο νερό, αλλάζοντάς το όμως πολλές φορές.
Πλένετε καλά, καθαρίζετε και κόβετε σε κύβους όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε στο ελαιόλαδο και αφού μαλακώσουν λίγο σβήνετε με το κρασί.
Αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά τους και στη συνέχεια προσθέτετε ζεστό νερό (ή ζωμό λαχανικών για επιπλέον γεύση) τόσο ώστε να τα καλύψει. Αφήνετε να βράσουν και συμπληρώνετε υγρά αν χρειαστεί, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά.
Μόλις είναι έτοιμη η σούπα προσθέτετε τις ξαρμυρισμένες ελιές και πολτοποιείτε με bimmer ή σε δόσεις στο μπλέντερ. Δοκιμάζετε να δείτε αν η σούπα χρειάζεται αλάτι ή πιπέρι.
Για το κροστίνι φέτας: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170-180οC. Κόβετε τα φύλλα στη μέση της μεγάλης πλευράς. Παίρνετε από ένα κομμάτι και λαδώνετε καλά για να έχετε τραγανό φύλλο μετά το ψήσιμο. Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με τριμμένη φέτα και με τα αρωματικά. Τυλίγετε σε σχήμα φλογέρας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα.
Μεταφέρετε τα κροστίνι σε αντικολλητικό ταψί ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.