Ειδικά τώρα που η θερμοκρασία έχει ανέβει κατακόρυφα

Είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό όταν τα παπούτσια μας μυρίζουν άσχημα. Και παρόλο που έχουμε πλύνει τα παπούτσια μας και φυσικά και τα πόδια μας… Ντρεπόμαστε να τα βγάλουμε και συνεχίζουμε να τα φοράμε εντείνοντας τη δυσφορία στα πόδια μας. Πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα; Τι δεν κάνουμε;;

Τι προκαλεί τη  δυσοσμία στα παπούτσια μας;

Δεν φταίει ο ιδρώτας στις πατούσες μας. Αυτό που προκαλεί την άσχημη μυρωδιά είναι τα βακτήρια τα οποία έχουν φωλιάσει στη σόλα και σε όλο το εσωτερικό του παπουτσιού. Επομένως πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε, αλλά και να αποτρέψουμε να ξαναεμφανιστούν.

Τι κάνω για να μη μυρίζουν τα παπούτσια μου;

  1. Mαγειρική σόδα στο εσωτερικό του παπουτσιού. Απλώστε με το χέρι σας σε όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Αφήστε για ένα ολόκληρο βράδυ. Τινάξτε την περιττή ποσότητα σόδας. Δυσοσμία  και υγρασία τέλος!
  2. Ταλκ: Είτε έχετε πρόβλημα με μύκητες στα πόδια είτε όχι, το αντιβακτηριδιακό ταλκ βοηθά την κατάσταση στην περίπτωση που το πόδι σας ιδρώνει εύκολα, από φυσικού του ή λόγω κακής ποιότητας της κάλτσας. Εναλλακτικά, μπορείτε να απλώσετε ταλκ επάνω στους πάτους πριν φορέσετε τα παπούτσια σας, ειδικά αν πρόκειται να ασκηθείτε καταπονώντας πόδι και παπούτσι όπως θα τρίβονται μεταξύ τους.
     
  3. Αναμείξτε νερό με ξύδι. Ψεκάστε το εσωτερικό του παπουτσιού. Αφήστε για ένα βράδυ και το πρωί πλύνε το ζευγάρι των παπουτσιών.
     
  4. Βάλτε τα παπούτσια στην κατάψυξη. Βάζουμε το κάθε παπούτσι σε μια καθαρή σακούλα και τοποθετήστε τα στη κατάψυξη για πάνω από 24 ώρες. Η χαμηλή θερμοκρασία θα σκοτώσει τα βακτήρια που ζουν μέσα στο παπούτσι.
     
  5. Άμμος γάτας, Έχετε γάτα στο σπίτι; Σίγουρα θα έχετε και την ειδική άμμο που μπαίνει στην τουαλέτα της. Η  σύσταση της καταπολεμά τις μυρωδιές και θα  σας φανεί πολύ χρήσιμη στη “μάχη  της κακοσμίας των παπουτσιών”. Γεμίστε μια παλιά κάλτσα με καθαρή άμμο, βάλτε την μέσα στο παπούτσι κι αφήστε την όλη νύχτα να δράσει και να εξαφανίσει τις κακές οσμές.
     
  6. Βότκα. Πώς; Μα φυσικά ποτίζοντας ένα πανάκι με το αγαπημένο σας ποτό. Έπειτα περάστε το πανάκι από το εσωτερικό του παπουτσιού, αφήνοντάς το να μουλιάσει. Αφήστε τα να στεγνώσουν μόνα τους. Το αλκοόλ θα σκοτώσει τα βακτήρια μια και καλή.
     
  7. Πάτοι. Χρησιμοποιείτε έξτρα πάτους; Πολύ πιθανόν είναι να μένουν υγροί απ’ τον ιδρώτα και να εμποδίζουν τους πάτους των παπουτσιών απ’ το να αερίζονται. Μετά από κάθε χρήση μακράς διάρκειας, βγάλτε τους έξτρα πάτους και κρεμάστε τους στον ήλιο να στεγνώσουν και ν’ αποστειρωθούν. Για καλύτερα αποτελέσματα, προτιμάτε τους πάτους που είναι αντιβακτηριδιακοί. 
     
  8. Μαύρο τσάι. Μην πετάτε τα φακελάκια από το τσάι που φτιάξατε. Οι τανίνες που περιέχει καταπολεμούν βακτήρια σαν κι αυτά που μπορεί να ευθύνονται για την κακοσμία των παπουτσιών σας. Τοποθετήστε τα μέσα στα παπούτσια που θέλετε να “καθαρίσετε” για καμιά ώρα. Αφαιρέστε, στεγνώστε και αντίο μυρωδιές.
  9. Κάλτσες. Ίσως η δυσάρεστη  αυτή κακοσμία να οφείλεται στις κάλτσες σας. Αν έχετε θέμα με τον ιδρώτα ή την κακοσμία, αποφεύγετε τις συνθετικές κάλτσες κι επιλέξτε καλύτερα ένα υλικό που απορροφά την υγρασία κι αφήνει το πόδι να αναπνέει όπως το βαμβάκι. Επιπλέον, μην τις χρησιμοποιείτε πολλές φορές και αν είναι δυνατόν, αλλάζετε μετά από κάθε χρήση μακράς διάρκειας

    Δεν  ξεχνάμε να περιποιούμαστε σωστά τα πόδια μας

• Βάζετε ταλκ σε καθαρά πόδια. Η πούδρα απορροφά την υγρασία από τα πόδια σας, η οποία αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για ανάτυξη μυκήτων και βακτηρίων.

• Σκουπίζετε καλά τα πόδια σας μετά το μπάνιο και τα στεγνώνουμε με το σεσουάρ.

• Μη φοράτε μετά το μπάνιο κατευθείαν κάλτσες. Αφήστε τα πόδια να στεγνώσουν καλά και μετά φορέστε τις. Αλλιώς τα πόδια βγάζουν υδρατμούς οι οποίοι φυλακίζονται από την κάλτσα, δημιουργώντας έτσι  το τέλειο περιβάλλον ανάπτυξης βακτηρίων.

• Αλλάζετε συχνά κάλτσες. Μπορεί να φαίνονται καθαρές, αλλά δεν είναι, αυτό είναι σίγουρο! Τα βακτήρια είναι αόρατα!

• Χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακούς πάτους, τους οποίους πρέπει να πλένετε συχνά, αλλά και να τους αλλάζετε συχνά.

 

Αν παρόλα αυτά  το πρόβλημά σας επιμένει, μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε τα αποσμητικά σπρέι που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Αν αποτύχει κι αυτό, βάλτε τα παπούτσια σας σε μια μαξιλαροθήκη και πλύντε τα στο πλυντήριο με κρύο νερό, δύο φορές. Ύστερα, αφήστε στον ήλιο να στεγνώσουν καλά και να εξουδετερωθεί ό,τι βακτήριο μπορεί να έμεινε.