60 - 65 λεπτά
12 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης

1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κούπα ελαιόλαδο

1,5 κούπα νερό ή χυμό από ένα πορτοκάλι αραιωμένο με νερό

1,5 κούπα ζάχαρη

1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ ή 3,5 κ. γλ.

½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

2 βανίλιες (σωληνάκια)

2 κουταλιές σούπας κοινό ξύδι από κρασί

2/3 κούπας κακάο ή 63 γραμ.

Ξύσμα πορτοκαλιού

80- 100 gr σοκολάτα (περίπου 50% σε κακάο) σε σταγόνες ή κομμένη σε μικρά κομματάκια.

Γλάσο σοκολάτας: (αν θέλουμε να το καλύψουμε αντί για ζάχαρη άχνη)

½ κούπα γάλα, 80 gr σοκολάτα , 1 κουταλιά ελαιόλαδο , 2 κουταλιές άχνη ζάχαρη και 1 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τα δυο αλεύρια, το αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες και το κακάο κοσκινισμένο και τα ανακατεύουμε .

Σε άλλο μεγαλύτερο μπολ ανάμειξης βάζουμε τη ζάχαρη το ελαιόλαδο, το νερό -ή το μείγμα νερού-χυμού- και το ξύδι. Τα ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα με τα αλεύρια. 

Προσθέτουμε στο τέλος τα καρύδια, τη σοκολάτα -αν βάλουμε .Αδειάζουμε σε φόρμα σιλικόνης 26 νούμερο ή σε ταψάκι που έχουμε καλύψει με χαρτί ψησίματος και ψήνουμε σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες , σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 50- 60 λεπτά -δοκιμάζουμε στα 50 λεπτά βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του κέικ που πρέπει να βγαίνει καθαρό. Το αναποδογυρίζουμε ή αφήνουμε στο σκεύος που το ψήσαμε και το πασπαλίζουμε με άχνη όταν γίνει χλιαρό ή με γλάσο.

Για το γλάσο:

Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τη σοκολάτα, το ελαιόλαδο και την άχνη. Ανακατεύουμε και όταν γίνει ομοιογενές το μείγμα προσθέτουμε το λικέρ. Καλύπτουμε το κέικ με το γλάσο και πασπαλίζουμε με καρύδια ή τρούφα σοκολάτας.