Τι μπορεί να πάθει το σώμα σου εάν κόψεις το ψωμί;
Η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη

Ανάλογα με το αλεύρι που χρησιμοποιείται κατά την παραγωγική διαδικασία του ψωμιού μπορεί σε έναν βαθμό να επιβαρυνθεί ο οργανισμός μας. Για παράδειγμα το ψωμί που αποτελείται από αλέυρι ολικής άλεσης παριέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών και ανόργανων στοιχείων. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι χαμηλή, αλλά αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και σύνθετων υδατανθράκων.

Εάν σταματήσουμε να τρώμε ψωμί θα δούμε σημαντικές αλλαγές στο σώμα και τον οργανισμό μας εν γένει.

1. Απώλεια λίπους και κιλών

Σταματώντας την κατανάλωση υδατανθράκων δε χάνεις λίπος, αλλά νερό. Έτσι οδηγούμαστε σε απώλεια βάρους και μάλιστα γρήγορα.

2.  Πέφτουν τα επίπεδα ενέργειας

Το ψωμί είναι μια μορφή καυσίμου για τον οργανισμό μας και δε μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη τροφή. Αποτελεί πηγή σιδήρου και μαγνησίου που κρατά ψηλά τα επίπεδα ενέργειας, ειδικά όταν γυμνάζεσαι.

3. Εμφάνιση δυσκοιλιότητας

όταν κόβεται το ψωμί τότε ξεκινούν τα προβλήματα στο πεπτικό και γαστρεντερολογικό σύστημα. Οι φιτικές ίνες που υπάρχουν στο ψωμί διατηρούν σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα ενισχύοντας την καλή λειτουργία του εντέρου.

4. Επηρεάζεται η διάθεση

Οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης – της ορμόνης της χαράς- στον εγκέφαλο και αν κόψουμε το ψωμί μπορεί να εκδηλώσουμε σημάδια νευρικότητας και υπερέντασης χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος.

Σύμφωνα με έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition, η κατανάλωση λευκού ψωμιού μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Αντίθετα η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης μπορεί να μας κρατάει χορτασμένους για μεγαλύτερο διάστημα σύμφωνα με τον διατροφολόφο Alex Caspero.