Μήπως παχαίνεις από το στρες;
Η θεωρία του skinny fat

Μέχρι πριν λίγα χρόνια κανείς δεν έπαιρνε σοβαρά μια γυναίκα που έλεγε ότι παχαίνει επειδή έχει άγχος.

Μια πρόσφατη έρευνα, όμως, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έδειξε αυτό που έχουμε όλοι καταλάβει: οι ορμόνες τους στρες και συγκεκριμένα, η κορτιζόλη, είναι Νο1 εχθρός για την αποθήκευση λίπους στα λιποκύτταρα.

Οσο λιγότερα κιλά μάλιστα έχει μια γυναίκα τόσο περισσότερο αποθηκεύει -ειδικά στην κοιλιά- αφού το άγχος μάς κάνει να θέλουμε ό,τι περιέχει σοκολάτα, ζάχαρη, καφέ και αλκοόλ. Τα skinny fat κορίτσια δεν έχουν διατροφική διαταραχή αλλά μπορεί να καταλήξουν σε αυτή, αφού το άγχος να χάσει κανείς τα κιλά που παίρνει από το άγχος(!) μπορεί να οδηγήσουν σε παχυσαρκία…

Ενας όρος που συζητιέται πολύ τελευταία αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση μια γυναίκα έχει τα σωστά κιλά για τον τύπο της, αλλά πρόκειται για κιλά λίπους και όχι μυών όπως θα ήταν το ιδανικό. Ο μόνος τρόπος να βγει κανείς από τον φαύλο κύκλο είναι να δει τα πράγματα καθαρά. Όχι πάνω στη ζυγαριά αλλά μπροστά στον καθρέφτη.

Τι να κάνετε και τι να μην κάνετε
Χρειάζεται άλλη δίαιτα; Το αντίθετο: πρέπει να μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας. Αντί για ένα γεύμα την ημέρα, προτιμήστε τρία μικρά, ένα σάντουιτς στο γραφείο, ένα γιαούρτι, ένα σνακ, μια σαλάτα. Περισσότερη ευελιξία και λιγότερη αυστηρότητα.

Ενας οργανισμός που παίρνει καθημερινά 1000 θερμίδες από σοκολάτες και καφέ δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις με ένα οργανισμό που παίρνει 1000 θερμίδες από ένα ποτήρι γάλα, ένα μπολ φρούτα, μια μερίδα ρύζι και ένα ψάρι. Να θυμάστε, σημασία δεν έχουν οι θερμίδες αλλά η ποιότητα τους.

Υπνος και πάλι ύπνος

επτά ώρες το βράδυ και μισή ώρα το μεσημέρι. Ακόμα και δέκα λεπτά με κλειστά τα μάτια στη δουλειά απομακρύνοντας κάθε σκέψη είναι εξαιρετική ξεκούραση. Κάτι ξέρουν οι Ιάπωνες που το κάνουν καθημερινά.

Γυμναστική

δέκα λεπτά κάθε μέρα είναι καλύτερο από ένα τρίωρο δυο φορές την εβδομάδα. Και δεν χρειάζεται να είναι πάντα εντατικό πρόγραμμα. Ακόμα και ένα ελαφρύ τζόκινγκ ή λίγοι κοιλιακοί στο σπίτι αρκούν.

Αναπνοές

όσο πιο αγχωμένοι είμαστε τόσο πιο κοφτή βγαίνει η αναπνοή χωρίς πάντα να το καταλαβαίνουμε. Η βαθιά αναπνοή γυμνάζει τους μυς της κοιλιάς και διοχετεύει περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Σε κάνει με δυο λόγια να βλέπεις τα πράγματα πιο καθαρά!