Δείτε τις τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια

Είναι το πρώτο πράγμα που προσέχουμε σε άναν άνθρωπο και δύσκολα μπορείκ'αποιος να ανατισταθεί σε αυτό!

Το ωραίο χαμόγελο αν συνοδεύεται κι από λευκάα δόντια τότε αποτελεί ακαταμάχητη γοητεία.

Πώς μπορείς να το πετύχεις αυτό, χωρίς να κάνεις λεύκανση;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φροντίζεις σωστά και καθημερινά τα δόντια σου και να αποφεύγεις τροφές που μπορούν να σου κάνουν κακό! 

Οι τροφές που αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς του λαμπερού σου χαμόγελου:

 

1. Καφές και τσάι

Οι ουσίες αυτές διαπερνούν ευκολότερα το σμάλτο. Ωστόσο δεν χρειάζεται να τα αφαιρέσεις εντελώς από τη διατροφή σου, απλώς να τα πίνεις με μέτρο.

Δοκίμασε να βάλεις στο τσάι ή στον καφέ σου λίγο ζωικό γάλα ή γάλα σόγιας. Έτσι θα βλάψεις πολύ λιγότερο τα δόντια σου.

 

2. Αναψυκτικά 

 Τα φωσφορικά τους οξέα όχι μόνο κιτρινίζουν τα δόντια σου, αλλά και διαβρώνουν το σμάλτο, για να μην αναφέρουμε τις γλυκαντικές ουσίες που προκαλούν τερηδόνα.

 

3. Κόκκινο κρασί

Όταν πίνεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, πιθανώς βλέπεις ότι χρωματίζει τα δόντια σου. Τι μπορείς να κάνεις; Όπως πάντα, η καλύτερη μέθοδος είναι να πίνεις κόκκινο κρασί με μέτρο και να θυμάσαι να βουρτσίζεις τα δόντια σου έπειτα.

 

4. Οι χυμοί με σκούρα χρώματα

Πρόκειται για τους χυμούς από μούρο, φραγκοστάφυλο, κράνμπερι και παντζάρι. Κάνουν καλό στην υγεία μας, όμως κιτρινίζουν τα δόντια. Όλα τα φρούτα με σκούρο χρώμα, ακόμα και τα λαχανικά όπως οι τομάτες, περιέχουν οξέα που εισχωρούν στα δόντια σου και προκαλούν βλάβη. Περιόρισε λοιπόν την κατανάλωσή τους.

 

5. Σως σόγιας

Αν σου αρέσει να τρως sushi και να βάζεις πολύ σως σόγιας, τότε έχεις θέμα. Το ξέρουμε ότι είναι πολύ γευστική στα λαχανικά, σε σάλτσες και στα ασιατικά πιάτα που αγαπάς, αλλά πρέπει να την περιορίσεις. 

 

6. Παγωτό και γρανίτα

Σου κάνει εντύπωση, αλλά το παγωτό και η γρανίτα που σου αρέσει να τρώς το καλοκαίρι είναι εχθροί του σμάλτου των δοντιών σου. Αυτά τα δροσιστικά προϊόντα φτιάχνονται με πολυάριθμες χημικές ουσίες, γλυκαντικά και οξέα που τους δίνουν τα ελκυστικά τους χρώματα. 

Φυσικά, η λύση δεν είναι να καταργήσεις ολοκληρωτικά από το διατροφικό σου πρόγραμμα τις παραπάνω τροφές, αλλά μετά από κάθε κατανάλωση να ξεβγάζεις το στόμα σου με νερό ή ακόμη καλύτερα να πλένεις σχολαστικά τα δόντια σου. 

 

Πηγή: bovary.gr