Και ακούει στο όνομα... ρόκα!

Ίσως να μην της... φαίνεται, αλλά η ρόκα είναι ένα λαχανικό με σημαντικά οφέλη για την υγεία μας. Και μπορεί να την αντιπαθούν πολλοί λόγω της έντονης γεύσης της, η αλήθεια είναι όμως ότι και αυτό το χαρακτηριστικό της ακόμα, έχει θρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, περιέχει ουσίες που εμφανίζουν αντικαρκινικές δράσεις και προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες ακόμη ασθένειες.

Λίγες θερμίδες και σωστή πέψη

Είναι άριστο τονωτικό και εξαιρετικά υγιεινό χόρτο. Η ρόκα καθαρίζει το αίμα, βοηθά στην αύξηση της αιμοσφαιρίνης στο αίμα, απομακρύνει τη χοληστερόλη, ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, ρίχνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, σταθεροποιεί το μεταβολισμό και συνεπώς στην προσπάθειά σου να χάσεις βάρος αλλά και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθάει στη καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Αντικαρκινική δράση

Η ρόκα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία αποτελούν την καλύτερη αντικαρκινική ασπίδα του οργανισμού. Όλα όσα κάνουν τη ρόκα πικρή βοηθούν στην αντιμετώπιση των επιβλαβών και καρκινογόνων επιδράσεων των οιστρογόνων του οργανισμού, απωθώντας έτσι μορφές καρκίνου όπως του προστάτη, του στήθους, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία συντελεί στο σχηματισμό του κολλαγόνου, βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προστατεύει το DNA σου

Η χλωροφύλλη, η υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα όπου υπάρχει αυτό στη φύση, περιέχει μεγάλες ποσότητες μαγνησίου, το οποίο ενισχύει τη σωστή λειτουργία πάνω από 300 μεταβολικών δράσεων στον οργανισμό. Επίσης, προστατεύει από τις αφλατοξίνες, που συχνά συναντώνται σε μουχλιασμένα δημητριακά και όσπρια και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο DNA και το συκώτι.

Δυναμώνει τα οστά σου

Συγκριτικά με το σπανάκι και άλλα λαχανικά με φύλλα, η ρόκα έχει τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά. Αυτή η ιδιότητά της, σε συνδυασμό με την πληθώρα βιταμινών (κυρίως της βιταμίνης Κ) και μετάλλων που συναντά κανείς σε αυτή, την καθιστούν σημαντική στη διατήρηση της υγείας των οστών.

 

Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσετε σαλάτα, προτιμήστε τη ρόκα και δεν θα χάσετε!

 

Δείτε επίσης!

Ακτινίδιο: το μικρό εξωτικό θαύμα για την υγεία σου

Δες με αυτό το εύκολο τεστ πόσους υδατάνθρακες πρέπει να τρως

Γιατί πρέπει να τρως 5 αμύγδαλα την ημέρα