Το τελευταίο διάστημα κόβεις συνέχεια βόλτες γύρω από το ψυγείο ή ψάχνεις τα ντουλάπια για να βρεις κάτι να τσιμπολογήσεις.
Και πες το χειμώνα, λίγο το κρύο, λίγο η μελαγχολία που μας πιάνει γιατί νυχτώνει νωρίς...να σου δημιουργούν ένα αίσθημα πείνας.
Τώρα όμως που μπήκε η άνοιξη και η μέρα έχει μεγαλώσει γιατί δεν κόβεις αυτή την κακή συνήθεια;
Και μετά σε πιάνουν τα ψυχολογικά σου με τα κιλά, κι ενώ έχεις φάει ένα ολόκληρο μπωλ παγωτό γκρινιάζεις και σε καταβάλει το ενοχικό σύνδρομο.
Ο συνήθης ύποπτος γι ατην κατάστασή σου είναι οι ορμόνες της πείνας.
Η γκρελίνη είναι η ορμόνη η οποία μας κάνει να πεινάμε. Παράγεται κυρίως στο στομάχι και οι βασικές λειτουργίες της είναι η διέγερση της όρεξης και η αποθήκευση λίπους. Η γκρελίνη παράγεται όταν δεν υπάρχει κάτι στο στομάχι μας, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η έκκρισή της σταματά.
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται η λεπτίνη. Παράγεται από τα λιποκύτταρα και ''στέλνει το μήνυμα'' στον εγκέφαλο για να σταματήσουμε να τρώμε. Στην περίπτωση που κάποιος πάσχει από παχυσαρκία, το σώμα του, λόγω του αυξημένου λίπους, παράγει περισσότερη λεπτίνη.
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από το πάγκρεας όταν αυξηθούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και σηματοδοτεί την αποθήκευση λίπους. Με απλά λόγια, όταν καταναλώνεις υδατάνθρακες, τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα σου αυξάνονται, η περίσσεια των σακχάρων μετατρέπεται σε λίπος, αποθηκεύεται και στη συνέχεια επανέρχεται το αίσθημα της πείνας.
Εκτός των βασικών αυτών ορμονών, υπάρχει και η κορτιζόλη. Πρόκειται για μία στεροειδή ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και μεταξύ άλλων διεγείρει την όρεξη. Η έλλειψη ύπνου και το χρόνιο στρες έχουν βρεθεί ότι προκαλούν την αύξηση της.
Το νευροπεπτίδιο Υ είναι ακόμη ένας νευροδιαβιβαστής που διεγείρει το αίσθημα της πείνας και η παραγωγή του έχει φανεί ότι αυξάνεται σε περιπτώσεις στρες και διατροφής υψηλής σε υδατάνθρακες και λίπη.
Τέλος, η ορεξίνη είναι ακόμη μία ορμόνη που εμπλέκεται στη διέγερση της πείνας και αποτελεί τον βασικό κρίκο που ενώνει τις διαταραχές ύπνου με τις διαταραχές στην όρεξη.
Πως θα καταπολεμήσεις όλες αυτές τις ορμόνες που έχεις ενεργοποιήσει;
1. Γέμισε το στομάχι σου
Μία μεγάλη πράσινη σαλάτα, φρούτα, μία ψητή πατάτα, βραστό μπρόκολο με κουνουπίδι ή λίγο γιαούρτι είναι μερικά παραδείγματα τέτοιων τροφών. Άλλος ένας βασικός σύμμαχός σου ενάντια στην γκρελίνη είναι και το νερό. Φρόντισε να πίνεις αρκετό νερό μέσα στη μέρα, αλλά και μαζί με τα γεύματά σου, έτσι ώστε το στομάχι σου να μένει γεμάτο.
2. Απόφυγε τα απλά σάκχαρα
Όσο πιο σύνθετοι είναι οι υδατάνθρακες, τόσο περισσότερη ώρα χρειάζεται το σώμα για να τους διασπάσει σε απλά σάκχαρα και να «στείλει» τα τελευταία στο αίμα. Ταυτόχρονα, όσο μεγαλύτερη ποσότητα λίπους, πρωτεϊνών και φυτικών ινών υπάρχει στο τρόφιμο, τόσο μικραίνει ο γλυκαιμικός δείκτης, καθώς αυτά καθυστερούν την πέψη. Ένα ισορροπημένο γεύμα, λοιπόν, που περιέχει υδατάνθρακες, λίπος, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όχι μόνο έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αποφεύγοντας μεγάλη έκκριση ινσουλίνης, αλλά μένει περισσότερη ώρα στο στομάχι, κρατώντας το γεμάτο και τη γκρελίνη χαμηλή.
3. Δημιούργησε μία ρουτίνα
Το σώμα σου υπακούει σε ένα δικό του ρολόι, τον λεγόμενο κιρκάδιο ρυθμό. Ο ρυθμός αυτός δεν είναι παρά ένας κύκλος που διαρκεί περίπου 24 ώρες και επηρεάζεται από διάφορους ερεθισμούς, όπως το φως και ο ύπνος. Βάσει αυτού του ρυθμού ο ανθρώπινος οργανισμός εκκρίνει συγκεκριμένες ορμόνες, σε συγκεκριμένες ώρες. Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού έχει συσχετιστεί με την εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών και την αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτό που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να βεβαιωθείς ότι κοιμάσαι αρκετά (6-8 ώρες ανά εικοσιτετράωρο) και να δημιουργήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, αποφεύγοντας τον αποσυντονισμό του μεταβολισμού σου.
4. Διώξε το στρες
Το στρες, ωστόσο, επηρεάζει έντονα μία σειρά από ορμόνες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτές που σε κάνουν να πεινάς. Δυστυχώς, σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει ένα κοινό αγχολυτικό για όλους. Αυτό που χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις, είναι ότι μόνο κακό κάνεις στην υγεία σου!